januari

naar boven
7 januari
Column
Foto van een man

Grenzeloos genieten van je AOW

Johan Duisenberg* is een geboren en getogen Nederlander. Voor de liefde verhuisde hij jaren geleden naar het prachtige Denemarken. Over een paar maanden bereikt hij de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar. Daar kijkt hij al naar uit.
Lees meer
25 januari
28 januari
Column
Vrouw met 2 jonge kinderen

Gekmakend

Doris* is alleenstaande moeder. Ze krijgt maandelijks kindgebonden budget van Belastingdienst Toeslagen. Dit geld gebruikt ze voor de verzorging van haar kinderen. Omdat ze alleenstaand is, krijgt Doris meer geld dan iemand met een partner.
Lees meer

februari

naar boven
11 februari
Column
Foto van een vrouw

Hoe zit het nu precies?

Rekha* is ziek en heeft daarom hulp nodig bij het huishouden. Ze kreeg vier uur hulp op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiervoor betaalt ze een eigen bijdrage. Door een herindicatie en een wetswijziging komt Rekha nu op nog maar twee uur hulp per week.
Lees meer
25 februari
Column
Vrouw met een laptop

MijnOverheid: uitkomst of zorg?

Amine* heeft een account geactiveerd op MijnOverheid.nl voor zijn digitale post over de toeslagen van de Belastingdienst. Dat was snel geregeld. Maar nu krijgt hij niet alleen post van de Belastingdienst in zijn berichtenbox, maar ook van andere organisaties.
Lees meer

maart

naar boven
2 maart
7 maart
30 maart
Nieuwsbericht
groepsfoto: de Nationale ombudsman is te gast in de provincie Drenthe

Nationale ombudsman op bezoek bij laaggeletterden

Van 29 tot en met 31 maart was de Nationale ombudsman te gast in de provincie Drenthe. Tijdens deze bustour bracht hij onder andere een werkbezoek aan het Drenthe College. Hier ging hij in gesprek met cursisten die laaggeletterd zijn en volgde samen met hen een les.
Lees meer
31 maart

april

naar boven
6 april
8 april
Column
Vrouw met documenten aan tafel

Kwijtschelding: hoe pak je het aan?

Sientje* krijgt bericht van haar waterschap. Het is weer tijd om waterschapsbelasting te betalen. Sientje verdient niet veel. Daarom vraagt ze haar waterschap of ze niet hoeft te betalen. Ze vraagt dus om ‘kwijtschelding’ van haar waterschapsbelasting. Dat kan je doen als je weinig geld hebt.
Lees meer
10 april
Nieuwsbericht
logo van de Nationale ombudsman: 35 jarig bestaan

Bureau Nationale ombudsman bestaat 35 jaar

In 2017 bestaat Bureau Nationale ombudsman 35 jaar. In die jaren heeft de Nationale ombudsman ruim 390.000 klachten ontvangen over de overheid. Hij is iets meer dan 539.500 keer gebeld en heeft precies 18430 rapporten geschreven.
Lees meer
12 april
6 mei
Column
Vrouw die zit op een bank. Voor haar een tafel met daarop papieren.

We spreken een andere taal

Baukje* krijgt hulp bij haar huishouden. Ook helpt iemand haar bij haar dagindeling. Baukje kan dit niet alleen. Ze is erg blij met deze zorg die ze krijgt vanuit haar gemeente. In januari 2015 bekijkt de gemeente het aantal uur hulp aan haar opnieuw.
Lees meer
17 mei
20 mei
24 mei

juni

naar boven
10 juni
Column
Foto van een vrouw die strijkt

18 maanden in onzekerheid over huishoudelijke hulp

Eva* belt ons over haar vader Klaas*. Hij ziet erg slecht en krijgt daarom hulp in de huishouding via de gemeente. Dat gaat al jaren prima. Totdat er een nieuwe wet komt, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het gevolg: de vader van Eva krijgt minder uren hulp vergoed.
Lees meer
17 juni
Column
Foto van een vader met dochter

Waar blijft mijn antwoord?

Bob* is de trotse vader van dochter Lizzy*. Hij en zijn vrouw hebben allebei een baan. Lizzy gaat drie dagen per week naar de kinderopvang. De ouders van Bob zijn allebei gepensioneerd en bieden aan op hun kleindochter te passen.
Lees meer
24 juni

juli

naar boven
1 juli
Column
Senior vader met dochter

Mooi meegedacht!

Suzan* zorgt voor haar tachtigjarige vader. Ze gaat met hem mee naar ziekenhuisbezoek en verzorgt hem ook in zijn eigen huis. Omdat haar vader niet op loopafstand woont, reist Suzan daarom vaak met het openbaar vervoer. Ze is dan lang onderweg en moet veel overstappen.
Lees meer
6 juli
11 juli

augustus

naar boven
9 augustus
14 augustus
Nieuwsbericht
Foto van de gele Amerikaanse schoolbus van de Nationale ombudsman

Nationale ombudsman komt naar Noord-Brabant

Van 6 t/m 8 september brengt de Nationale ombudsman en zijn team een bezoek aan de provincie Noord-Brabant. Wij gaan graag met u in gesprek. Hoe ervaart u de dienstverlening van uw gemeente, Belastingdienst, politie, het UWV of een andere overheidsinstantie.
Lees meer
16 augustus
Nieuwsbericht
foto van taxi's

Ombudsman: Taxivergunningverlening Bonaire niet controleerbaar

Mensen die op een wachtlijst staan voor een nieuwe taxivergunning op Bonaire, weten niet waar ze aan toe zijn en kunnen niet controleren of de toekenning wel eerlijk gaat. Het openbaar lichaam Bonaire (OLB) garandeert zo onvoldoende objectiviteit bij het verlenen van een taxivergunning.
Lees meer
26 augustus
Column
Vrouw op het balkon

Gehannes met huurtoeslag

Hella* huurt een fijne flat vanaf oktober 2013. Ze krijgt hiervoor huurtoeslag van Belastingdienst/Toeslagen. Na twee jaar laat Toeslagen haar weten dat de huurcommissie een onderzoek doet naar de redelijkheid van haar huurprijs.
Lees meer

september

naar boven
9 september
Column
vrouw zit met haar laptop in donkere ruimte

Hoezo MIJNOverheid?!

Koen* (35) heeft jaren geleden zijn MijnOverheid-account al geactiveerd. Handig, zo'n digitale brievenbus. Hij kreeg zijn post ook nog op papier, dus hij keek eigenlijk nooit meer in zijn Berichtenbox. Opeens ontvangt hij tot zijn schrik een aanmaning voor een boete van de RDW.
Lees meer
18 september
Nieuwsbericht
Figuur werk in cijfers 2017

Werk in cijfers 2017

Een belangrijk onderdeel van het werk van de ombudsman is burgers adequaat informeren en doorverwijzen, als zij een probleem hebben met de overheid. De Nationale ombudsman signaleert namelijk dat burgers hier vaak niet uitkomen.
Lees meer

oktober

naar boven
28 oktober
Column
Jong stel

Wat is die motor waard?

Rob* en Tessa* krijgen een brief van het waterschap: ze moeten waterschapsbelasting betalen. Ze schrikken nogal van het bedrag. Rob en Tessa hebben het niet zo breed en kunnen de aanslag niet zomaar voldoen. In dat geval kun je kwijtschelding aanvragen.
Lees meer

november

naar boven
11 november
Column
Foto van een vader met zijn puberzoon

Drie keer is bepaald geen scheepsrecht voor Hugo

Hugo is dertien en woont met zijn moeder in Tsjechië. Binnenkort gaat Hugo op vakantie met zijn Nederlandse vader Luuk*. Voor deze reis wil Luuk het Nederlandse paspoort van Hugo verlengen. Hij vraagt hierover informatie bij de Nederlandse ambassade. Zes maanden later ontvangt Hugo een brief.
Lees meer
14 november
Nieuwsbericht
Foto landkaart met aangesloten gemeenten 2017

De Nationale ombudsman dichterbij

De Nationale ombudsman is naast klachtbehandelaar voor de rijksoverheid ook lokale ombudsman. Dit zijn we voor alle provincies en waterschappen, voor driekwart van de gemeenten en voor bijna alle gemeenschappelijke regelingen.
Lees meer

december

naar boven
2 december
Column
Een vrouw van thuishulp doet steunkousen aan bij een bejaarde man

Goochelen met rekeningen

De 85-jarige Bert* woont nog zelfstandig en krijgt tijdelijk een zorgverlener over de vloer die hem helpt bij het aantrekken van zijn steunkousen. Voor deze zorg betaalt hij een eigen bijdrage aan het CAK. Vanaf februari komt de zorgverlener niet meer.
Lees meer
7 december
8 december
15 december
19 december