Hoezo MIJNOverheid?!

Op deze pagina

  Column
  vrouw zit met haar laptop in donkere ruimte

  Koen* (35) heeft jaren geleden zijn MijnOverheid-account al geactiveerd. Handig, zo'n digitale brievenbus. Hij kreeg zijn post ook nog op papier, dus hij keek eigenlijk nooit meer in zijn Berichtenbox. Opeens ontvangt hij tot zijn schrik een aanmaning voor een boete van de RDW. Hij heeft zijn auto niet op tijd APK laten keuren! Dat is hem nog nooit overkomen. Hij kreeg altijd een brief van de RDW om hem hieraan te helpen herinneren. Die heeft hij helemaal niet gehad. Hij komt er achter dat deze brief in de digitale brievenbus Berichtenbox van MijnOverheid zit. En ontdekt dat hij had kunnen instellen om via e-mail een seintje te krijgen als er een nieuw bericht is.

  Toen Corry* (70) hoorde over de Berichtenbox van MijnOverheid wilde zij graag weten of dat iets voor haar was. Zij mailt regelmatig met haar dochter in Amerika en zoekt af en toe iets op via internet. Nieuwsgierig opent zij de website van MijnOverheid en klikt hier en daar wat aan. Maar jeetje, het ziet er bij nader inzien toch niet zo gemakkelijk uit. Snel klik zij de website weer dicht. Daar gaat zij zich niet voor aanmelden…Later blijkt dat zij haar account heeft geactiveerd.

  Monique* (58) is curator van haar geestelijk en lichamelijk gehandicapte dochter. Haar dochter heeft veel medische zorg nodig. De verzorging van haar dochter is een dagtaak die zij met liefde op zich neemt. Het regelen van alle zaken is een hele papierwinkel. Soms moet zij haar dochter, die weinig mobiel is, ook nog meenemen naar een loket omdat zij anders geen aanvraag voor haar kan indienen. Een kleine volksverhuizing. Hoe fijn en wat een besparing van tijd, energie en geld zou het zijn als curatoren zoals zij de zaken digitaal zouden kunnen regelen!

  De overheid stapt in sneltreinvaart over op digitale dienstverlening. Maar met het 1 op 1 digitaliseren van de papieren wereld ben je er nog niet. Wat hebben gebruikers van jong tot oud, van hoogopgeleid tot laaggeletterd eigenlijk nodig om met de overheid te kunnen communiceren? Die vraag moet de overheid zich als eerste stellen. De overheid is er voor de burger. En niet andersom. Burgers mogen zich niet gedwongen voelen om gebruik te maken van een digitaal kanaal als zij dat niet kunnen of willen. Digitale post verzenden naar de Berichtenbox en het verder maar aan de burger laten om zijn digitale brievenbus in de gaten te houden, vind ik de omgekeerde wereld. We zien dat een grote groep mensen nu niet uit de voeten kan met de Berichtenbox. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft beloofd serieus werk te willen gaan maken van onze aanbevelingen. Want er is nog een wereld te winnen voordat MijnOverheid ook echt van alle burgers is!

  * gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column


  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 9 september jl.