AOW stopgezet door ontbreken levensbewijs

Levend en wel

Op deze pagina

  Column
  Senior man in Thailand. Hij kijkt op zijn telefoon.

  Richard (niet de echte naam) is na een lange loopbaan als schilder in Duitsland gaan wonen. Daar geniet hij nu van zijn welverdiende pensioen. In de winter gaat hij een paar maanden naar het zonnige Thailand. Het klimaat daar doet hem goed. Het leven is er ook een stuk goedkoper dan in Europa. Tot de dag dat Richard merkt dat de SVB zijn AOW niet heeft uitbetaald. Hij snapt er niks van.

  Ontbreken van levensbewijs

  Richard neemt contact op met de SVB en vraagt waarom ze zijn AOW niet gestort hebben. Hij hoort dat de SVB de betaling van zijn AOW stopgezet heeft. Hij had namelijk een levensbewijs moeten inleveren. Als je (tijdelijk) in het buitenland woont, vraagt de SVB je regelmatig om een bewijs dat je nog leeft. Je krijgt hierover een brief met een formulier waar je gegevens moet invullen. Het formulier moet je dan laten tekenen door bijvoorbeeld een officiële instantie of notaris. De SVB laat Richard weten dat zij pas weer de AOW gaan betalen als het levensbewijs ontvangen is.

  Geen brief ontvangen

  Richard geeft aan dat hij helemaal geen brief heeft ontvangen. Er zijn problemen geweest met de postbezorging in Duitsland. Hierdoor heeft hij post van de SVB niet ontvangen. Dat bevestigt de SVB. Zijn brieven komen al een tijdje retour van het adres dat bij hen bekend is. Voorlopig zit Richard nog wel in Thailand. Hoe moet hij nou rondkomen zonder zijn AOW? Hadden ze hem niet even kunnen bellen of mailen toen de brieven retour kwamen?

  Samen tot een oplossing

  Wanhopig vult Richard op onze website een klachtformulier in. Medewerker Saskia pakt het op. Zij mailt de contactpersoon bij de SVB. Kunnen zij Richard toch niet op de een of andere manier helpen? In een reactie laat de SVB weten dat ze contact met Richard zullen zoeken. Als dat eenmaal gelukt is, spreken ze met Richard af dat hij na terugkomst in Duitsland alsnog het levensbewijs opstuurt. De (achterstallige) AOW staat zo snel mogelijk op zijn rekening. Ze raden Richard aan ook gebruik te maken van de berichtenbox van MijnOverheid. Dan ontvangt hij voortaan digitaal post van de overheid.

  Nieuwe app

  Richard kan nu weer zorgeloos gaan genieten van zijn pensioen. Fijn dat we hem op weg hebben kunnen helpen. De SVB laat ons weten stappen te zetten om het aanleveren van een levensbewijs vanuit het buitenland makkelijker te maken. Zij ontwikkelen hiervoor een nieuwe app. Zo kan je online en offline aantonen dat je nog leeft.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 6 april 2024.