Ombudsman: Taxivergunningverlening Bonaire niet controleerbaar

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  foto van taxi's

  Mensen die op een wachtlijst staan voor een nieuwe taxivergunning op Bonaire, weten niet waar ze aan toe zijn en kunnen niet controleren of de toekenning wel eerlijk gaat. Het openbaar lichaam Bonaire (OLB) garandeert zo onvoldoende objectiviteit bij het verlenen van een taxivergunning. Dit schrijft de Nationale ombudsman in drie rapporten over het OLB. Hij doet de aanbeveling om de procedure op korte termijn aan te passen zodat mensen beter weten waar ze aan toe zijn.

  De Nationale ombudsman ontving de afgelopen jaren meerdere klachten over het verlenen van taxivergunningen en kentekenplaten door het OLB. Mensen hebben geen idee of er voortgang is van de wachtlijst en er is onduidelijkheid over de volgorde van uitgeven. Een aanvrager stond al sinds 2002 op de wachtlijst voor een taxivergunning, maar had die nog steeds niet gekregen ondanks zijn eerste plek op die wachtlijst en er nadien vergunningen waren verstrekt. En een reactie op een aanvraag om te mogen werken als buschauffeur bleef ook jaren uit. Ook kreeg een taxibedrijf dat al wel eerder een taxivergunning had gekregen, de bijbehorende kentekenplaten niet, zonder dat het OLB dit motiveerde. Het moet daardoor gebruik maken van duurdere kentekenplaten in plaats van de goedkopere taxikentekenplaten.  

  De ombudsman doet een klemmend beroep op het bestuurscollege. Het openbaar lichaam moet burgers beter op de hoogte houden en brengen van aanvragen. Verder vindt hij dat de Commissie Openbaar Vervoer moet worden uitgebreid naar het aantal leden dat is voorgeschreven in de Eilandsverordening. En tot slot vindt de ombudsman dat de voorwaarden voor het verlenen van taxivergunningen worden opgesteld en openbaar worden gemaakt. Hij vraagt het bestuurscollege om binnen drie maanden op zijn aanbevelingen te reageren.

  Bijlagen

  Brief aan Bestuurscollege Bonaire inzake aanbevelingen / 9 november 2017 (pdf, 113.05 kB)
  Brief aan Bestuurscollega Bonaire / 19 juli 2017 (pdf, 71.35 kB)