Nationale ombudsman op bezoek bij laaggeletterden

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  groepsfoto: de Nationale ombudsman is te gast in de provincie Drenthe

  Van 29 tot en met 31 maart was de Nationale ombudsman te gast in de provincie Drenthe. Tijdens deze bustour bracht hij onder andere een werkbezoek aan het Drenthe College. Hier ging hij in gesprek met cursisten die laaggeletterd zijn en volgde samen met hen een les. Speciaal voor deze gelegenheid hebben de cursisten laaggeletterdheid na afloop samen onderstaand persbericht opgesteld:

  NATIONALE OMBUDSMAN OP BEZOEK BIJ LAAGGELETTTERDEN 
   
  EMMEN - De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft op donderdag 30 maart Drenthe College in Emmen bezocht om te praten met mensen die laaggeletterd zijn. Hij kwam samen met de burgemeester Eric van Oosterhout, Ko Oost van de Gemeente Emmen en Henriëtte Aalfs van Stichting Lezen en Schrijven. Deze morgen was bedoeld om samen met de cursisten meer duidelijkheid te krijgen hoe het in de praktijk gaat met mensen die laaggeletterd zijn. 
   
  Om elkaar een beetje te leren kennen, begonnen we met een vraag- en antwoordspel. Daarna hebben enkele cursisten iets verteld over zichzelf, waarom ze deze cursus doen en wat ze hier leren.  Een cursist vertelde dat laaggeletterdheid nog steeds een taboe is waar mensen zich voor schamen. Daarom was hij blij dat er nu meer over gepraat wordt. 
  Aan het eind konden de cursisten hun vragen stellen aan de ombudsman en vertellen waar ze tegenaan lopen.  Tegenwoordig denkt men dat lezen en schrijven vanzelfsprekend is, maar in veel gevallen is dit niet zo. Heel veel mensen hebben moeite met het begrijpen van brieven van b.v. de Gemeente, de zorgverzekering en de belastingdienst. Maar ook het invullen van formulieren is vaak moeilijk. Bij de instanties gaat men er meestal van uit dat iedereen dat zomaar kan. 
   
  De Ombudsman en de burgemeester begrijpen hoe belangrijk het is dat iedereen mee kan doen in de maatschappij en dat daarvoor aanpassingen moeten komen; zij gaan hun best doen om hun brieven en hun website begrijpelijker te maken. Het was een leerzame en gezellige ochtend met ook nog een Haags Hopje van de Ombudsman bij de koffie! 

  Over Drenthe College

  Drenthe College is een mbo en opleidingencentrum. Elk jaar volgen ruim 8.000 studenten een opleiding aan Drenthe College, dichtbij huis op één van de vele locaties in de provincie Drenthe. Kernlocaties zijn Assen, Emmen en Meppel.