Veteranenombudsman als breekijzer

Op deze pagina

  Column
  Foto van een bronzen kruis onderscheiding

  Korporaal Pieter Slager is in 1951 op VN-missie in Korea. Pieter maakt meerdere gevechten aan de frontlinie mee. Dan is er opnieuw een vuurgevecht. Als dat maar goed gaat…

  Er is een vrijwilliger nodig om gewonde kameraden terug in veiligheid te brengen. Hij meldt zich aan, ook al heeft hij nog maar een week te gaan totdat hij terug naar Nederland zou gaan. En dan gaat het mis. Met de gewonde soldaat nog op zijn rug, wordt hij neergeschoten en sneuvelt. Dat verdient een dapperheidsonderscheiding, vindt zijn toenmalige commandant. Hij schrijft een voordracht, stuurt die op en vervolgens gebeurt er heel lang niets.  Maar dan ook wel héél erg lang.

  Tot 1993 is de voordracht om onduidelijke redenen zoek. Tot ieders verrassing wordt de oorspronkelijke voordracht teruggevonden bij het inrichten van het Regiment Van Heutsz-museum. Een vriend van de korporaal spant zich sindsdien namens de nabestaanden in om de voordracht onderzocht te krijgen. Zonder succes. Een voordracht moet namelijk onderzocht worden door een speciale commissie. Pas na een positief advies van die commissie kan de onderscheiding worden verleend. In 1995 en in 2015 wordt zijn verzoek om de voordracht in behandeling te nemen afgewezen door Defensie, omdat die commissie inmiddels allang, sinds 1962, niet meer bestaat.

  De vriend geeft het niet op. Het kan toch niet waar zijn dat een heldendaad verjaart? In 2015 stapt hij naar de Veteranenombudsman. Wij vinden het onbegrijpelijk dat er al die jaren alleen is gekeken naar de regels. Dus nemen we de zaak in onderzoek en kaarten we de zaak opnieuw aan bij de minister van Defensie. En dan gebeurt er gelukkig wel wat. De minister laat een interim-commissie de voordracht onderzoeken. Het resultaat: afgelopen maandag mochten de nabestaanden van korporaal Slager een Bronzen Kruis in ontvangst nemen. Eindelijk, 66 jaar na dato.

  De dankbaarheid van de nabestaanden is groot. Zij hebben zo lang in onzekerheid gezeten. Met gepaste trots zijn we erbij als de onderscheiding wordt uitgereikt. Wat ontzettend fijn voor de nabestaanden. En wat een mooie kroon op ons werk in deze zaak als Veteranenombudsman.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column