Gehannes met huurtoeslag

Op deze pagina

  Column
  Vrouw op het balkon

  Hella* huurt een fijne flat vanaf oktober 2013. Ze krijgt hiervoor huurtoeslag van Belastingdienst/Toeslagen. Na twee jaar laat Toeslagen haar weten dat de huurcommissie een onderzoek doet naar de redelijkheid van haar huurprijs. Prima wat Hella betreft. Maar als de onderzoeksresultaten bekend zijn, beginnen voor haar de sores…

  Toeslagen zegt dat ze geen huurtoeslag meer krijgt naar aanleiding van het onderzoek. Sterker nog, ze moet alles vanaf 2013 terugbetalen. Hella belt gelijk met de Belastingtelefoon voor opheldering. Een medewerker bekijkt haar situatie. Ze hoort dat ze toch recht heeft op huurtoeslag. Gelukkig! Ze moet alleen de huurtoeslag opnieuw aanvragen. Dat doet ze.

  Maar een aantal maanden later is het weer raak. Toeslagen stopt opnieuw haar huurtoeslag en Hella vraagt hem weer aan. Een paar maanden gaat het goed. Dan stopt de toeslag wederom. Wat is er toch aan de hand? Eind 2016 komt Hella hier achter door een bezoek aan haar gemeente: haar flat staat niet goed in de Basisregistratie Personen (BRP). En Toeslagen bepaalt op basis van wat er in het BRP staat of je huurtoeslag krijgt.

  Het pand waarin Hella haar flat huurt, is niet gesplitst in de BRP. Hierdoor staat ze ingeschreven op huisnummer 16 in plaats van haar huisnummer 16-4. Hierdoor ziet Toeslagen Hella als samenwonend met alle bewoners van nummer 16. Dit heeft invloed op het recht op huurtoeslag. Hella's gemeente zet de fout recht en zorgt dat haar flat vanaf nu goed in de BRP geregistreerd staat. Maar de gemeente kan  niet in de BRP aangeven dat Hella al vanaf 2013 in de flat woont.

  Nu de fout hersteld is, vraagt Hella opnieuw huurtoeslag aan. Die krijgt ze… maar vanaf het moment dat haar flat juist in de BRP geregistreerd staat. Hella kan het niet geloven! Dat betekent dat ze alsnog de ontvangen toeslag over de afgelopen drie jaar moet terugbetalen. Dit terwijl ze al die tijd in dezelfde flat gewoond heeft. Ze belt met ons.

  Onze medewerker Eva gaat na wat er gebeurd is. Toeslagen had moeten herkennen dat de flat wellicht niet goed in de BRP stond en Hella moeten informeren. Dan was de fout gelijk hersteld. Bovendien kan Toeslagen de huurtoeslag alsnog toekennen als iemand niets kan doen aan de onjuiste BRP-inschrijving. Dit is bij Hella het geval. Uiteindelijk ziet Toeslagen dit ook in en zorgt alsnog dat zij recht krijgt op huurtoeslag vanaf het moment dat ze in de flat woont. Mooi! 

  *Naam is gefingeerd
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column


  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 26 augustus jl.