Ombudsman vraagt minister van Infrastructuur en Waterstaat om informatie over betrekken burgers bij besluitvorming Lelystad Airport

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van turbines van een vliegtuig

  De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, heeft de minister van Infrastructuur & Waterstaat een brief gestuurd met het verzoek om hem te informeren over inspraak en participatie van burgers met betrekking tot de besluitvorming rond Lelystad Airport.

  Zorgen omwonenden aansluitroutes

  In de afgelopen maanden hebben enkele burgers bij de ombudsman hun zorgen geuit over de gevolgen van de uitbreiding van Lelystad Airport en hadden klachten over het besluitvormings­proces. Zij vinden dat zij onvoldoende zijn betrokken bij de besluitvorming over Lelystad Airport.

  De maatschappelijke weerstand tegen Lelystad Airport neemt toe. Het vliegveld moet vanaf april 2019 vakantievluchten gaan overnemen van Schiphol. Burgers die wonen onder de geplande vliegroutes vrezen voor geluidshinder, natuurschade en financiële schade voor de recreatiebranche.

  De ombudsman vindt het belangrijk dat burgers volwaardige gesprekspartners van de overheid zijn als het gaat om grote infrastructurele projecten. Daarom wil hij de visie van de minister horen op het standpunt van burgers dat zij onvoldoende zijn betrokken in het besluitvormingsproces rondom Lelystad Airport en of de minister ruimte voor verbetering ziet.

  De Nationale ombudsman heeft de minister verzocht om binnen drie weken op zijn vragen te reageren.

  Bijlagen

  Brief aan minister van Infrastructuur en Waterstaat inzake informatie over Lelystad Airport / 15 december 2017 (pdf, 142.66 kB)