Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

20 resultaten gevonden

 1. Rapport 25 juni 2014

  2014/044: OM had vernietiging van geluidsboxen beter moeten motiveren

  Na een klacht over geluidsoverlast treedt de politie Den Haag een woning binnen en neemt de geluidsboxen in beslag. De officier van justitie geeft toestemming om ze te vernietigen. Maar de geluidsboxen zijn van iemand anders dan degene die de geluidsoverlast veroorzaakte. Het OM weigert de schade te vergoeden. De Nationale ombudsman vindt dat het OM het besluit om de boxen te vernietigen onvoldoende heeft gemotiveerd door niet te zeggen dat de kosten van de bewaring hoger waren dan de waarde van de boxen. Hij heeft er kennis van genomen dat het OM de schade inmiddels heeft vergoed, nadat de rechter had gelast dat de boxen aan de eigenaar moesten worden teruggegeven.
  Lees meer
 2. Vraagstuk 13 februari 2019

  Mijn spullen zijn in beslag genomen, en nu weg of vernietigd

  Heeft de politie spullen van u in beslag genomen? Dat is erg vervelend. De politie, of een andere opsporingsdienst, mag spullen in beslag nemen. Het Openbaar Ministerie beslist wat er met de spullen gebeurt. Soms worden ze teruggegeven aan de eigenaar.

  Lees meer
 3. Rapport 12 september 2018

  2018/071 OM heeft niet geprobeerd te voorkomen dat in beslag genomen geluidsapparatuur werd vernietigd

  Politie Noord-Nederland neemt geluidsapparatuur in beslag wegens geluidsoverlast. Het OM verleent een machtiging tot vernietiging maar de eigenaar stelt beklag in bij de rechter. Rechter vindt dat spullen terug moeten. Dit gebeurt niet ondanks herhaaldelijke verzoeken van de eigenaar. Dan blijkt dat de items zijn vernietigd. De eigenaar klaagt hierover bij de ombudsman. Het blijkt dat vier items voor de uitspraak en het vijfde item na de uitspraak is vernietigd. De ombudsman vindt de klacht terecht en doet het OM de suggestie te overleggen met Domeinen om de kosten van het vijfde item te vergoeden aan de eigenaar.
  Lees meer
 4. Rapport 5 oktober 2011

  2011/292: Inzage dossier wijkzorgteam onmogelijk na vernietiging dossier

  Inwoonster van Enschede klaagt dat de gemeente haar geen inzage wil geven in het dossier dat het wijkzorgteam van haar heeft. Op basis van een onderzoek van de Raad van de Kinderbescherming is haar gebleken dat er een aanmelding bij het wijkzorgteam is gedaan. Uit het onderzoek van de Nationale ombudsman is gebleken dat de gemeente een redelijke afweging heeft gemaakt door het dossier van de vrouw te vernietigen toen er geen reden was voor verdere behandeling. Wel maakt hij de opmerking dat de gemeente nadrukkelijk de regie moet voeren om ervoor te zorgen dat signaleringen bij andere instellingen die op de aanmelding gebaseerd zijn, worden verwijderd. Zo kan worden voorkomen dat gezinnen tot in lengte van jaren worden aangesproken op een onjuiste melding.
  Lees meer
 5. Column 6 oktober 2018

  Toontje lager

  Haye* uit Friesland, houdt van muziek. Metallica, Pearl Jam en Coldplay, rockmuziek met veel gitaren en een stevige drum, vervelen hem nooit. Een paar jaar geleden heeft hij zelf speakers gebouwd. ’s Avonds na het werk ontspant hij door naar muziek te…
  Lees meer
 6. Rapport 13 november 2017

  2017/125 Scooter vernietigd na rit door broertje zonder bromfietsrijbewijs

  De scooter van een man wordt in beslag genomen nadat zijn broertje voor de derde keer is betrapt op het rijden zonder bromfietsrijbewijs op zijn scooter. De man klaagt dat het OM de scooter heeft vernietigd voordat de rechter uitspraak heeft gedaan over zijn beklag. De ombudsman vindt dat het Openbaar Ministerie bij het in beslag nemen extra zorgvuldig moet zijn als de eigenaar iemand anders is dan degene die wordt beslagen.
  Lees meer
 7. Rapport 19 februari 2018

  Rapportbrief: gemeente Oldambt vernietigt ten onrechte documenten na emigratie van een familie

  De gemeente Oldambt vernietigt een aantal documenten na de emigratie van een familie, ondanks verzoeken om die documenten aan hen te overhandigen. De familie klaagt hierover bij de Nationale ombudsman. Ook klagen zij over de wijze van klachtbehandeling. De ombudsman heeft een beperkt onderzoek gedaan hiernaar. De gemeente laat weten dat het geen goede keuze is geweest om de documenten te vernietigen. In deze situatie luistert het extra nauw wat er gezegd wordt en hoe er uitleg wordt gegeven. De ombudsman geeft de gemeente een aantal aandachtspunten mee. (2017.18825)
  Lees meer
 8. Nieuwsbericht 30 september 2009

  Informatie over spullen in handbagage op Schiphol moet beter

  Reizigers op Schiphol moeten beter worden geïnformeerd over welke spullen zij in hun handbagage mogen meenemen, zodat zij bij een controle aan de gate niet opeens voor onaangename verrassingen komen te staan. Bovendien moet tijdens zo'n controle duidelijk…
  Lees meer
 9. Rapport 31 oktober 2013

  2013/158: Eigen onderzoek naar de behandeling van bezwaarschriften door het ABP

  De Nationale ombudsman startte een onderzoek uit eigen beweging naar aanleiding van signalen over het hoge aantal vernietigingen van beslissingen op bezwaar in militaire invaliditeitskwesties. Veteranen moeten bij het ABP een aanvraag om een invaliditeitspensioen aanvragen. Als hun dat wordt geweigerd, kunnen ze eerst in bezwaar bij het ABP, dat dit afhandelt namens de minister van Defensie, en vervolgens naar de bestuursrechter. De ombudsman heeft niet kunnen vaststellen dat er buitensporig veel beslissingen op bezwaar worden vernietigd.
  Lees meer
 10. Rapport 7 maart 2014

  2014/015: Politie vernietigt in beslag genomen auto van vrouw die reed onder invloed

  Politie Kennemerland neemt auto van een vrouw die tweemaal kort na elkaar onder invloed achter het stuur heeft gezeten, in beslag. De officier van justitie bericht haar dat zij binnen 6 maanden zal worden gedagvaard voor de politierechter. De vrouw vraagt aan de raadkamer van de rechtbank om teruggave van de auto. De rechtbank wijst dat verzoek af omdat het beter is dat de politierechter die over haar strafzaak zal oordelen, ook over de teruggave beslist. Het duurt een jaar voordat zij wordt gedagvaard. De politierechter veroordeelt haar tot een boete van €1000 en een voorwaardelijke werkstraf en bepaalt dat de auto aan haar moet worden teruggegeven. De auto is echter inmiddels al vernietigd omdat de waarde volgens Domeinen beneden €600 lag en verdere opslag niet rechtvaardigde. De Nationale ombudsman vindt het onbegrijpelijk dat deze zaak zo lang bij het parket is blijven liggen, terwijl het OM wist dat de politierechter over de auto moest beslissen. Hij doet het OM de aanbeveling om een passend gebaar in de richting van de vrouw te maken.
  Lees meer