Schuif aan bij onze keukentafel

Op bezoek in Overijssel

Op deze pagina

  Column
  Een medewerker van de Nationale ombudsman in gesprek met twee mensen. Ze zitten aan een keukentafel.

  Elke week leest u in deze column over problemen die mensen hebben met de overheid. Zo schreef ik begin dit jaar al een keer over de terminaal zieke Pascal (niet de echte naam) die een probleem had met de verlenging van zijn huishoudelijke hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het duurde heel lang voordat de gemeente een keukentafelgesprek met hem inplande. Ook zei de gemeente dat zijn hulp waarschijnlijk niet verlengd werd, omdat hij er geen recht op zou hebben. Nadat Pascal onze hulp had ingeschakeld, werd er alsnog snel een gesprek ingepland. Ook bleek dat Pascal gewoon recht had op verlenging van zijn huishoudelijke hulp. Ik ben blij dat we Pascal op weg konden helpen.

  We komen naar u toe

  Niet iedereen weet dat de Nationale ombudsman er is. En dat de Nationale ombudsman bestaat uit een heel team van betrokken collega's die klaarstaan om te helpen. Daarom komen we naar de mensen toe. Elk jaar bezoeken we twee provincies. Nu we dit jaar de taken van de Overijsselse ombudsman hebben overgenomen, is dit een mooi moment om de provincie Overijssel te bezoeken. We gaan hier in gesprek met inwoners en overheidsinstanties, om te horen wat er speelt in de provincie.

  Schuif aan bij de keukentafel

  Hebt u zelf een vraag of probleem? Bijvoorbeeld over de gemeente, Belastingdienst, UWV of DUO? Schuif dan aan bij onze keukentafel. Deze staat op dinsdag 16 april in Zwolle (Stadkamer Centrum) en woensdag 17 april in Hengelo (Markt 8). Beide dagen zijn wij er van 12.00 tot 14.00 uur. We luisteren graag naar u en helpen u verder op weg.

  Op bezoek bij organisaties

  We spreken niet alleen met mensen in onze keuken, maar we gaan ook in gesprek met overheidsinstanties en organisaties die veel contact hebben met inwoners. Zo gaan we in Overijssel onder andere naar Kadera, een stichting die huiselijk geweld aanpakt en onderdak biedt aan vrouwen. Ook bezoeken we een zoutfabriek en bespreken we hoe omwonenden worden betrokken bij de zoutwinning. En we gaan naar Jeugdstem, waar kinderen, jongeren, ouders en pleegouders terecht kunnen voor informatie over jeugdzorg.

  Contact

  Wij zijn benieuwd naar uw verhaal. Hebt u een vraag of zorg die u met ons wilt delen? Mijn collega's en ik kijken ernaar uit u te ontmoeten in Overijssel! Kunt u niet bij ons langskomen, maar wilt u wel met ons in gesprek? U kunt ons op werkdagen gratis bellen op 0800 – 33 55 555 of kijk op onze website www.nationaleombudsman.nl voor meer informatie.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 13 april 2024.