Zzp'er komt zonder btw-nummer te zitten

Zonder btw-nummer geen inkomen

Op deze pagina

  Column
  Een schilder staat in een raamkozijn en schildert het kozijn.

  Nikolai (niet de echte naam) is al vijf jaar zelfstandig ondernemer. De eerste jaren gaat het goed met zijn bedrijf, maar Nikolai vindt het wel een uitdaging om de administratie goed op orde te houden. Helaas gaat dit vorig jaar dan ook mis. Nikolai vergeet om op tijd zijn belastingaangifte te doen en hij raakt zijn btw-nummer kwijt. Wat nu?

  Btw-nummer ingetrokken

  Wanneer een ondernemer minimaal één jaar geen btw betaalt of dit niet heeft teruggevraagd, dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat de onderneming is gestopt. Dit was ook het geval bij Nikolai. De Belastingdienst laat je dan bijtijds weten dat je btw-nummer wordt ingetrokken. Spijtig genoeg voor Nikolai heeft hij hier niet op tijd op gereageerd om te laten weten dat zijn onderneming gewoon nog actief was.

  Ik kan het niet betalen

  Nikolai baalt ervan dat hij niet goed heeft opgelet en nu in de problemen zit. Maar het maakt vooral zijn situatie niet makkelijker. Doordat hij geen btw-nummer heeft, kan hij ook niet aan het werk. En doordat hij geen werkzaamheden kan uitvoeren, verdient hij geen geld. Nikolai maakt zich zorgen. Hij kan nu namelijk ook de belastingaanslag van het afgelopen jaar niet terugbetalen. Hij vraag de Belastingdienst om zijn btw-nummer terug te krijgen, maar dat lukt niet.

  Meer informatie

  Van een vriend heeft Nikolai gehoord dat de Nationale ombudsman je kan helpen als je vastloopt bij de overheid. Hij belt naar ons en krijgt collega Ilayda aan de telefoon. Zij geeft hem meer informatie en vertelt hem om zo snel mogelijk nog eens contact op te nemen met de Belastingdienst en te vragen of ze zijn btw-nummer weer terug kunnen geven. Omdat Nikolai in dringende geldnood zit, neemt Ilayda ook zelf contact op met de Belastingdienst. Ze vraagt hen om Nicolai te helpen.

  Opnieuw activeren

  De contactpersoon bij de Belastingdienst laat Ilayda weten dat ze naar Nikolais zaak gaan kijken en het gaan onderzoeken. Al snel krijgt Ilayda een update. De contactpersoon vertelt dat het verzoek van Nikolai ook in de tussentijd binnen is gekomen en dat ze er al aan werken. Een behandelaar gaat het btw-nummer van Nikolai opnieuw activeren.

  Voortvarend te werk

  Het is goed om te zien dat de Belastingdienst voortvarend te werk ging op het moment dat Nikolai en Ilayda bij hen aanklopten. Ik vind het belangrijk dat overheidsinstanties betrokken en oplossingsgericht te werk gaan. Dat zorgt er in dit geval voor dat Nikolai snel weer aan het werk kan en zijn financiële situatie weer onder controle kan krijgen.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 23 maart 2024.