Gemeente moet duidelijk zijn tijdens evenementen als Koningsdag

Wat zijn de regels?

Op deze pagina

  Column
  Man en vrouw thuis met een krant

  Kees (niet de echte naam) woont met veel plezier in de binnenstad. Behalve rond Koningsdag, want dan is het heel lawaaierig in de straat. Ook vorig jaar, toen op koningsnacht harde muziek door de straat galmde. Kees lag daardoor tot half 2 wakker. Toen hij uiteindelijk de gemeente belde, verwees zij hem door naar de politie. Maar de politie vertelde dat zij niets kon doen en dat hij toch bij de gemeente moest zijn. Kees baalde enorm. Ook omdat de gemeente eerder zei dat ze dit jaar strenger zou handhaven op geluidsoverlast in de buurt.

  Geen vergunning voor een DJ

  De volgende middag, op Koningsdag, is het weer raak. Een DJ begint in de straat van Kees muziek te draaien. Kees belt met de gemeente. Er blijkt dat er geen vergunning is voor de DJ-installatie. Maar de gemeente is druk met andere meldingen en kan niet direct iemand sturen. Een paar uur later komen de handhavers toch langs en vragen ze de DJ om het geluid zachter te zetten. Dat doet de DJ ook. Maar als de handhavers uit het zicht zijn, gaat het geluid weer hard aan. Pas later op de avond komen de handhavers opnieuw langs en stopt de muziek definitief. 

  Naleven van regels

  Kees is niet blij met hoe de gemeente dit aanpakte. Hij gunt iedereen een goed feestje, maar hij wil wel dat de gemeente haar eigen regels naleeft. En dat de gemeente iets doet als iemand zonder vergunning harde muziek draait. De gemeente laat weten dat zij het vervelend vindt dat Kees last had van de muziek. Maar dat ze het op Koningsdag en -nacht te druk had om alle meldingen op te pakken.

  Dit kan nog beter

  Kees voelt zich niet serieus genomen en dient bij ons een klacht in. Uit ons onderzoek blijkt onder andere dat de handhavers de situatie met de DJ niet goed aanpakten. Gelukkig voor Kees houdt de gemeente zijn straat dit jaar extra de gaten. Verder zien we dat de gemeente inwoners goed probeert te informeren. Onder andere met een aparte website met informatie over Koningsdag. Wel kunnen sommige teksten op die site nog duidelijker. Dat kan de gemeente nog verbeteren.

  Duidelijk zijn

  Het is belangrijk dat gemeenten bij evenementen duidelijk zijn over de regels. Maar ook over wat iemand kan verwachten als die regels niet worden nageleefd. Zo weten inwoners en bezoekers waar zij aan toe zijn. Ik wens iedereen volgende week een goede Koningsdag en -nacht. Of u nu gaat feesten, of juist de rust opzoekt.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 20 april 2024.