Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

20 resultaten gevonden

 1. Instantiegroep 20 december 2018

  Gerechtsdeurwaarder

  Een gerechtsdeurwaarder int schulden voor overheden of particuliere bedrijven. En mag hierbij dwang gebruiken, als iemand niet betaalt. Dat betekent dat hij beslag kan leggen op het inkomen, de bankrekening of andere eigendommen.

  Lees meer
 2. Onderwerp 20 december 2018

  Beslaglegging

  Hebt u een vraag voor de gerechtsdeurwaarder over beslaglegging? Is er bijvoorbeeld beslag gelegd op uw loon, uitkering of bankrekening? Op deze pagina helpen wij u verder.

  Lees meer
 3. Vraagstuk 20 december 2018

  Er is beslag gelegd op mijn inkomen

  Heeft de gerechtsdeurwaarder beslag gelegd op uw inkomen? En krijgt u daardoor minder loon of uitkering? Dat is erg vervelend. Als u een schuld hebt, mag de deurwaarder dit doen om het geld te innen.

  Lees meer
 4. Vraagstuk 20 december 2018

  Er is beslag gelegd op mijn bankrekening

  Heeft de gerechtsdeurwaarder beslag gelegd op uw bankrekening? En hebt u daardoor geen geld? Dat is erg vervelend. Als u een schuld hebt, mag de deurwaarder dit doen om het geld te innen. Er zijn ook extra kosten aan zo'n bankbeslag verbonden.

  Lees meer
 5. Rapport 25 januari 2017

  2017/003 Gerechtsdeurwaarder houdt bij bankbeslag geen rekening met beslagvrije voet

  Een gerechtsdeurwaarder legt beslag op de bankrekening van een man. De man komt in financiële problemen omdat er geen rekening is gehouden met de beslagvrije voet. Hij vraagt om het beslag terug te draaien. De gerechtsdeurwaarder wil de beslagvrije voet niet toepassen bij bankbeslag omdat dit wettelijk niet hoeft. De man klaagt hierover bij de Nationale ombudsman. Na onderzoek blijkt dat de man niet heeft gereageerd op eerdere correspondentie. Het verzoek om het bankbeslag terug te draaien is ook niet met bewijsstukken onderbouwd. De ombudsman kan daarom niet zeggen of de deurwaarder voldoende heeft gedaan en geeft geen oordeel over deze klacht. Hij vindt het wel van belang dat een gerechtsdeurwaarder passende maatregelen treft als de schuldenaar kan aantonen dat er sprake is van een financiële noodsituatie.
  Lees meer
 6. Nieuwsbericht 25 januari 2017

  Ombudsman: bescherm de beslagvrije voet ook bij bankbeslag

  De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen wil dat overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders ook bij bankbeslag de beslagvrije voet respecteren. Op dit moment hoeven zij dit niet, omdat het niet in de wet vastgelegd is.
  Lees meer
 7. Column 17 november 2018

  Geen geld

  Quinten* staat op het station om een treinkaartje te kopen. Als hij wil pinnen, lukt dit niet. Zijn saldo is te laag. Op zijn mobiel checkt hij gelijk hoeveel er nog op zijn rekening staat. Niets! Hij belt zijn bank. Wat blijkt? De gerechtsdeurwaarder…
  Lees meer
 8. Rapport 20 november 2013

  2013/172: Klacht over verzuimen vooronderzoek en informatieverstrekking door gerechtsdeurwaarder

  Man raakt financieel in de problemen en heeft een schuld van 1.000 bij zorgverzekering. Hij vraagt de zorgverzekering om een betalingsregeling van €20, maar die vindt dat te laag en draagt de vordering over aan een deurwaarderskantoor in Heerlen. De Nationale ombudsman vindt dat voordat de deurwaarder ging dagvaarden, hij eerst contact had moeten opnemen met de man om te weten waarom hij zo weinig wil betalen. Ook vindt hij dat bij het loonbeslag de man moet worden geïnformeerd voordat het beslag bij de werkgever bekend wordt.
  Lees meer
 9. Nieuwsbericht 7 januari 2016

  Deurwaarder Caribisch Nederland moet duidelijk communiceren

  De Nationale ombudsman onderzocht een klacht over een deurwaarder in Caribisch Nederland. De Nationale ombudsman heeft de deurwaarder gevraagd om aandacht te hebben voor de wijze waarop hij bereikbaar is voor burgers en reageert in hun zaken. De…
  Lees meer
 10. Rapport 17 oktober 2012

  2012/172: Vrouw klaagt over onvoldoende informatie verstrekking kostenoverzicht gerechtsdeurwaarder

  Rechter heeft bepaald dat een vrouw nog €250 tegoed heeft van haar man. De man betaalt niet en de vrouw schakelt een deurwaarder in. De vrouw heeft het financieel zwaar en informeert verschillende keren naar de voortgang bij de deurwaarder, maar die kan de hoogte van de kosten niet geven. Maanden later stuurt de deurwaarder haar een factuur met een post ‘voor mijn bemoeiingen’ van €175. De Nationale ombudsman vindt het voorstelbaar dat de rekening voor de vrouw als een verrassing kwam omdat zij niet eerder op de hoogte was van het extra bedrag. Hij doet de aanbeveling haar de extra post kwijt te schelden.
  Lees meer