Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

17 resultaten gevonden

 1. Rapport 25 januari 2017

  2017/003 Gerechtsdeurwaarder houdt bij bankbeslag geen rekening met beslagvrije voet

  Een gerechtsdeurwaarder legt beslag op de bankrekening van een man. De man komt in financiële problemen omdat er geen rekening is gehouden met de beslagvrije voet. Hij vraagt om het beslag terug te draaien. De gerechtsdeurwaarder wil de beslagvrije voet niet toepassen bij bankbeslag omdat dit wettelijk niet hoeft. De man klaagt hierover bij de Nationale ombudsman. Na onderzoek blijkt dat de man niet heeft gereageerd op eerdere correspondentie. Het verzoek om het bankbeslag terug te draaien is ook niet met bewijsstukken onderbouwd. De ombudsman kan daarom niet zeggen of de deurwaarder voldoende heeft gedaan en geeft geen oordeel over deze klacht. Hij vindt het wel van belang dat een gerechtsdeurwaarder passende maatregelen treft als de schuldenaar kan aantonen dat er sprake is van een financiële noodsituatie.
  Lees meer
 2. Rapport 20 november 2013

  2013/172: Klacht over verzuimen vooronderzoek en informatieverstrekking door gerechtsdeurwaarder

  Man raakt financieel in de problemen en heeft een schuld van 1.000 bij zorgverzekering. Hij vraagt de zorgverzekering om een betalingsregeling van €20, maar die vindt dat te laag en draagt de vordering over aan een deurwaarderskantoor in Heerlen. De Nationale ombudsman vindt dat voordat de deurwaarder ging dagvaarden, hij eerst contact had moeten opnemen met de man om te weten waarom hij zo weinig wil betalen. Ook vindt hij dat bij het loonbeslag de man moet worden geïnformeerd voordat het beslag bij de werkgever bekend wordt.
  Lees meer
 3. Rapport 17 oktober 2012

  2012/172: Vrouw klaagt over onvoldoende informatie verstrekking kostenoverzicht gerechtsdeurwaarder

  Rechter heeft bepaald dat een vrouw nog €250 tegoed heeft van haar man. De man betaalt niet en de vrouw schakelt een deurwaarder in. De vrouw heeft het financieel zwaar en informeert verschillende keren naar de voortgang bij de deurwaarder, maar die kan de hoogte van de kosten niet geven. Maanden later stuurt de deurwaarder haar een factuur met een post ‘voor mijn bemoeiingen’ van €175. De Nationale ombudsman vindt het voorstelbaar dat de rekening voor de vrouw als een verrassing kwam omdat zij niet eerder op de hoogte was van het extra bedrag. Hij doet de aanbeveling haar de extra post kwijt te schelden.
  Lees meer
 4. Column 17 november 2018

  Geen geld

  Quinten* staat op het station om een treinkaartje te kopen. Als hij wil pinnen, lukt dit niet. Zijn saldo is te laag. Op zijn mobiel checkt hij gelijk hoeveel er nog op zijn rekening staat. Niets! Hij belt zijn bank. Wat blijkt? De gerechtsdeurwaarder…
  Lees meer
 5. Nieuwsbericht 25 januari 2017

  Ombudsman: bescherm de beslagvrije voet ook bij bankbeslag

  De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen wil dat overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders ook bij bankbeslag de beslagvrije voet respecteren. Op dit moment hoeven zij dit niet, omdat het niet in de wet vastgelegd is.
  Lees meer
 6. Nieuwsbericht 7 januari 2016

  Deurwaarder Caribisch Nederland moet duidelijk communiceren

  De Nationale ombudsman onderzocht een klacht over een deurwaarder in Caribisch Nederland. De Nationale ombudsman heeft de deurwaarder gevraagd om aandacht te hebben voor de wijze waarop hij bereikbaar is voor burgers en reageert in hun zaken. De…
  Lees meer
 7. Rapport 25 januari 2017

  2017/004 Belastingdienst houdt bij bankbeslag geen rekening met loonbeslag op inkomen

  Een man heeft schulden. Een deurwaarder legt beslag op zijn loon voor diverse schuldeisers en de Belastingdienst int nog een overheidsvordering. Hierdoor komt het inkomen van de man onder de beslagvrije voet. Hij kan zijn vaste lasten niet meer betalen. De Belastingdienst stelt de beslagvrije voet vast, maar houdt geen rekening met het loonbeslag dat op zijn inkomen ligt. De man klaagt hierover bij de Nationale ombudsman. De Belastingdienst laat weten ervoor te zorgen dat de beslagvrije voet alsnog zal worden gerespecteerd. Er is inmiddels contact met de man opgenomen om te bespreken wat dat in zijn situatie betekent. De klacht is gegrond, omdat er in eerste instantie geen maatwerk is geleverd.
  Lees meer
 8. Column 24 december 2010

  Armoede

  Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt bij hoeveel geld je minimaal per maand nodig hebt om rond te komen. Voor een gezin blijkt dit minimaal €1.660,- netto per maand te zijn en voor een alleenstaande €880,-. Heb je minder, dan zit je onder de…
  Lees meer
 9. Rapport 8 februari 2016

  2016/011 LBIO neemt drastische maatregelen bij inning opslagkosten

  Nadat de inning van partneralimentatie op verzoek van de ex-partner was stopgezet, is een man het LBIO nog opslagkosten verschuldigd. Door middel van een beslaglegging op het huis van de man wil LBIO deze kosten verhalen en hierover dient hij een klacht in. De Nationale ombudsman vindt dat beslaglegging op het huis niet in verhouding staat tot het doel van het LBIO; het innen van opslagkosten en neemt met instemming kennis van de toezegging van het LBIO om de kosten van de beslaglegging voor eigen rekening te nemen.
  Lees meer
 10. Onderzoek 2 november 2013

  2013/150: Eigen onderzoek naar beslaglegging periodieke inkomsten door gerechtsdeurwaarders

  De Nationale ombudsman ontving in 2012 en 2013 een toenemend aantal klachten over beslaglegging door gerechtsdeurwaarders op periodieke inkomsten zoals loon en uitkering. Burgers klaagden erover dat deurwaarders de beslagvrije voet te laag vaststellen en deze niet met terugwerkende kracht willen corrigeren. Een andere klacht was dat deurwaarders de beslagvrije voet niet toepassen bij beslag op Nederlandse inkomsten van in het buitenland wonende personen en bij beslag op zorgtoeslag, huurtoeslag en voorlopige teruggaaf.
  Lees meer