Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

41 resultaten gevonden

 1. Rapport 13 november 2017

  2017/125 Scooter vernietigd na rit door broertje zonder bromfietsrijbewijs

  De scooter van een man wordt in beslag genomen nadat zijn broertje voor de derde keer is betrapt op het rijden zonder bromfietsrijbewijs op zijn scooter. De man klaagt dat het OM de scooter heeft vernietigd voordat de rechter uitspraak heeft gedaan over zijn beklag. De ombudsman vindt dat het Openbaar Ministerie bij het in beslag nemen extra zorgvuldig moet zijn als de eigenaar iemand anders is dan degene die wordt beslagen.
  Lees meer
 2. Rapport 11 december 2003

  2003/461

  Verzoeker klaagt erover dat de beheerder van het regionale politiekorps Utrecht, in haar brief van 25 april 2002, heeft geweigerd verzoeker tegemoet te komen in de kosten met betrekking tot een vernietigde snorfiets.

  Lees meer
  Onderwerpen: 
 3. Nieuwsbericht 12 november 2015

  Gijzelingen: Burgers zonder geld ten onrechte gevangen gezet

  Mensen die boetes niet konden betalen omdat ze te krap bij kas zaten, zijn ten onrechte van hun vrijheid beroofd. Dit concludeert Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport 'Gegijzeld door het systeem '. De ombudsman onderzocht het opsluiten v…
  Lees meer
 4. Rapport 5 oktober 2016

  2016/091 Politie Limburg gebruikt buitenproportioneel geweld bij aanhouding

  Een 18-jarige jongeman wordt 's nachts door de politie aangehouden omdat hij provoceert door wheelies met zijn brommer te maken, te schreeuwen en zijn middelvinger op te steken naar de politie. De politie houdt de man aan omdat hij door een wegafzetting rijdt en een verkeersregelaar bedreigt. Een advocaat klaagt er namens de man over dat er buitenproportioneel geweld is gebruikt tijdens de aanhouding. De Nationale ombudsman vindt dat het vastpakken en naar de grond brengen van de man binnen de grenzen blijft. De klacht over het slaan met de vuist op het achterhoofd om de man handboeien om te leggen, vindt de ombudsman gegrond. Deze vorm van geweld is in beginsel niet toegestaan. Er zijn in deze situatie geen omstandigheden die een uitzondering maken op deze regel.
  Lees meer
 5. Rapport 17 januari 2014

  2014/002: Brommerbestuurder op fietspad klaagt over ongelijke behandeling door motoragent

  Winkelier wordt in Nijmegen bekeurd terwijl hij met zijn brommer door het voetgangersgebied rijdt om zijn winkel te bevoorraden. Terwijl hij met de verbalisant in gesprek is, maken ook anderen zich op dat moment schuldig aan verkeersovertredingen, maar zij worden niet bekeurd. De Nationale ombudsman begrijpt dat het kan voorkomen dat tijdens een ad hoc controle overtreders niet worden bekeurd omdat de politie met een andere overtreder in gesprek is. Dat levert geen rechtsongelijkheid op.
  Lees meer
 6. Rapport 21 maart 2016

  2016/027 CBR wacht te lang met beslissing over op te leggen maatregel

  Een man klaagt over het feit dat het CBR hem pas zeven maanden na zijn aanhouding informeert over de opgelegde maatregel. De Nationale ombudsman is van mening dat het CBR de man had moeten informeren over de reden waarom de beslissing over de op te leggen maatregel aangehouden werd en acht de klacht gegrond.
  Lees meer
 7. Rapport 15 april 2004

  2004/125

  Verzoeker klaagt erover dat ambtenaren van het regionale politiekorps Brabant-Noord nalatig hebben gehandeld ten tijde van zijn ongeval op 22 november 2002, nu deze politieambtenaren - nadat verzoeker per ambulance naar het ziekenhuis was vervoerd - zij

  Lees meer
  Onderwerpen: 
 8. Rapport 14 maart 2003

  2003/047

  Verzoeker klaagt over de wijze waarop een met naam genoemde ambtenaar van het regionale politiekorps Utrecht op 15 oktober 1999 tegen hem is opgetreden. Hij klaagt er met name over dat de politieambtenaar hem:

  Lees meer
  Onderwerpen: 
 9. Rapport 17 juli 2003

  2003/228

  Verzoeker klaagt erover dat ambtenaren van het regionale politiekorps Groningen zijn zoon in de nacht van 5 juli 2000 ten onrechte hebben staande gehouden en/of aangehouden, hem met zijn brommer hebben meegenomen naar het politiebureau en hem vervolgens

  Lees meer
  Onderwerpen: 
 10. Rapport 16 februari 2000

  2000/055

  Op 8 maart 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer H. te Middelburg, met een klacht over een gedraging van het regionale politiekorps Zeeland.

  Lees meer
  Onderwerpen: