Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

31 resultaten gevonden

 1. Rapport 16 augustus 2017

  2017/085 Openbaar lichaam Bonaire (OLB) moet voorwaarden omtrent taxivergunning openbaar maken

  En man dient in 2002 een aanvraag in voor een taxivergunning voor Bonaire en wordt op een wachtlijst geplaatst. In 2014 blijkt dat zijn naam er niet op staat, hij wordt alsnog op de eerste plek op de wachtlijst geplaatst. In 2016 heeft hij nog steeds niets gehoord over zijn verzoek om een taxivergunning. De ombudsman verzoekt het OLB om de voorwaarden omtrent een taxivergunning openbaar te maken en de man zo spoedig mogelijk te laten weten wanneer hij een taxivergunning krijgt.
  Lees meer
 2. Rapport 21 december 2018

  Rapportbrief: Domeinen mag boete rekenen bij achteraf intrekken van bod bij openbare bieding

  Een man biedt via de website van Domeinen tijdens een openbare veiling op drie auto's. Na gunning van de auto's zegt hij zijn bod op de derde auto te hebben ingetrokken, omdat hij het bij nader inzien te hoog vond. Hij wil de derde auto niet kopen, maar Domeinen zegt dat de man zijn bod niet heeft geannuleerd. Hij kan de koop alleen ontbinden door een boete te betalen. De man dient hierop een klacht in bij Domeinen en stelt dat er iets is misgegaan in het online biedingssysteem. Domeinen stelt dat dat niet het geval is en dat de man de boete gewoon moet betalen. De man is het daar niet mee eens en dient een klacht in bij de Nationale ombudsman. De ombudsman vindt de hoogte van de boete – conform de boetetabel van Domeinen - redelijk en stelt vast dat het niet aannemelijk is dat het systeem van Domeinen gefaald heeft (2018.09210).
  Lees meer
 3. Tekstpagina 7 mei 2015

  Voor leveranciers

  Zaken doen met de Nationale ombudsman Hier leest u hoe de Nationale ombudsman te werk gaat bij het verlenen van opdrachten en het aangaan van contracten met leveranciers. Deze aanpak geldt ook voor de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman. Inkoopbeleid…
  Lees meer
 4. Rapport 16 augustus 2017

  2017/084 Openbaar lichaam Bonaire (OLB) moet aanvraag taxikentekenplaat in behandeling nemen

  Een inwoner van Bonaire heeft een taxi- en busbedrijf met drie voertuigen, maar slechts één taxiplaat. Hij verzoekt het OLB om zijn bedrijf twee extra taxikentekenplaten te verstrekken. Zijn aanvraag wordt afgewezen met als motivering een artikel van de Eilandsverordening. De ombudsman ziet niet in hoe uit dit artikel moet blijken dat de uitgifte van meerdere taxikentekenplaten niet mogelijk is. Hij vindt dat het OLB de aanvraag alsnog moet behandelen en het besluit correct moet motiveren.
  Lees meer
 5. Rapport 16 augustus 2017

  2017/086 Openbaar lichaam Bonaire (OLB) moet burger op de hoogte houden van een vergunningsaanvraag

  Een man wil op Bonaire als buschauffeur werken en vraagt in 2012 een vergunning aan voor zijn autobus. Hij krijgt een ontvangstbevestiging maar ontvangt geen reactie op zijn aanvraag. Hij informeert meerdere keren naar de voortgang maar komt niet verder. De ombudsman adviseert het OLB met klem om burgers goed op de hoogte te houden van een aanvraag en de normen van goede informatieverstrekking te hanteren.
  Lees meer
 6. Nieuwsbericht 28 juni 2010

  Ombudsman: optreden IGZ tegen kleine intensive care-afdelingen zorgt voor onnodige onrust

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2007 voor onnodige onrust heeft gezorgd bij ziekenhuizen en patiënten door onduidelijke communicatie en onzorgvuldige berichtgeving over de intensive care…
  Lees meer
 7. Rapport 16 februari 2017

  2017/021 Man koopt auto bij Domeinen zonder eerst veiling te bezoeken

  Een man koopt een auto bij Domeinen Roerende Zaken voor € 7.100. Hij wil van de koop afzien als hij bij het ophalen ziet dat er hagelschade op de auto zit. De koop wordt ontbonden met oplegging van een boete van € 1.420. Hij klaagt er bij de Nationale ombudsman over dat de hagelschade niet was vermeld in de kavelomschrijving in de catalogus. De ombudsman vindt dat het kopen van de auto voor rekening en risico van de man komt. Hij heeft de veiling niet bezocht en daardoor een risico genomen. Verder vindt de ombudsman de boete niet onredelijk. Hij neemt er kennis van dat Domeinen op haar site de boetetabel bij ontbindingen heeft opgenomen.
  Lees meer
 8. Rapport 3 juli 2012

  2012/108: Man klaagt over informatieverstrekking voorwaarden visumaanvraag Nlse ambassade Rabat

  Man nodigt zijn schoonzus uit Marokko uit voor een vakantie in Nederland omdat zij net haar middelbare school heeft afgesloten. De Nederlandse ambassade in Rabat weigert haar visum kort verblijf onder meer omdat de ambassade vermoedt dat zij niet op tijd terugkeert. Onduidelijk is op die website dat de aanvrager zelf duidelijk moet maken dat hij of zij tijdig weer naar Marokko zal terugkeren. Hij doet de aanbeveling om dat te verbeteren.
  Lees meer
 9. Nieuwsbericht 15 oktober 2009

  Ombudsman start onderzoek naar optreden inspectie tegen kleine intensive care-afdelingen

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, start een onderzoek naar de handelwijze van de inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) rondom haar onderzoek naar de kwaliteit van intensive care-afdelingen bij kleinere ziekenhuizen. De Vereniging van…
  Lees meer
 10. Column 1 februari 2014

  Chronisch zieken op de proef gesteld

  De laatste weken valt op dat we bij de Nationale ombudsman regelmatig telefoontjes krijgen over de tegemoetkoming voor chronisch gehandicapten (Wtcg). Mensen vragen hoe het kan dat zij nog geen bericht hebben ontvangen van het CAK of zij die tegemoetkoming…
  Lees meer