Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

63 resultaten gevonden

 1. Rapport 5 oktober 2016

  2016/091 Politie Limburg gebruikt buitenproportioneel geweld bij aanhouding

  Een 18-jarige jongeman wordt 's nachts door de politie aangehouden omdat hij provoceert door wheelies met zijn brommer te maken, te schreeuwen en zijn middelvinger op te steken naar de politie. De politie houdt de man aan omdat hij door een wegafzetting rijdt en een verkeersregelaar bedreigt. Een advocaat klaagt er namens de man over dat er buitenproportioneel geweld is gebruikt tijdens de aanhouding. De Nationale ombudsman vindt dat het vastpakken en naar de grond brengen van de man binnen de grenzen blijft. De klacht over het slaan met de vuist op het achterhoofd om de man handboeien om te leggen, vindt de ombudsman gegrond. Deze vorm van geweld is in beginsel niet toegestaan. Er zijn in deze situatie geen omstandigheden die een uitzondering maken op deze regel.
  Lees meer
 2. Rapport 18 december 2017

  2017/142 Politie Den Haag houdt tandtechnicus aan en voert hem geboeid af naar politiebureau ten overstaan van zijn omgeving

  Een tandtechnicus en tandarts delen een gebouw. Ze hebben een problematische relatie en de tandarts belt de politie Den Haag omdat hij zou zijn mishandeld door de tandtechnicus. De politie loopt het laboratorium van de tandtechnicus binnen die net bezig is met een angstige patiënt. De politie sommeert de tandtechnicus direct uit zijn behandelkamer te komen, houdt hem aan, gebruikt een nekklem en fysiek geweld en neemt hem mee naar het bureau. Een dag later seponeert de officier van justitie de aangifte van de tandarts. De Nationale ombudsman vindt dat de politie de tandtechnicus niet direct met geweld had moeten aanhouden, boeien en ten overstaan van de omgeving af te voeren naar het politiebureau.
  Lees meer
 3. Column 10 februari 2018

  Een brug te ver

  Milan* heeft een tandtechnisch laboratorium in een kantoorpand. In het pand zitten ook andere bedrijfjes. Zo heeft Gerard* zijn tandartspraktijk op dezelfde gang als Milan. Helaas kunnen zij niet samen door een deur. Ze hebben al jaren ruzie. Op een dag…
  Lees meer
 4. Rapport 4 december 2017

  2017/133 Politie Den Haag houdt man ten onrechte aan door fout in politiesysteem

  Een man is nietsvermoedend op straat bezig met zijn auto. Hij wordt vervolgens met geweld aangehouden, maar staat door een fout ten onrechte gesignaleerd in het politiesysteem. De man klaagt erover dat de politie op straat niet naar hem luisterde en dat hij te makkelijk is meegenomen. De Nationale ombudsman vindt dat de politie zijn rijbewijs zorgvuldig had moeten controleren. Zo was het verschil in de gegevens duidelijk geworden. In plaats van het toepassen van geweld had de politie de man beter kunnen kalmeren.
  Lees meer
 5. Rapport 22 maart 2017

  2017/041 Politie Rotterdam gebruikt zonder waarschuwing onnodig fysiek geweld en zet politiehonden in

  Een groep mensen klaagt erover dat ze door een politie-linie en inzet van drie politiehonden met fysiek geweld zijn verwijderd uit een park. Drie personen worden aangehouden omdat ze zich strafbaar hebben gedragen. Ze klagen hierover bij de Nationale ombudsman. De ombudsman vindt dat er in deze situatie minder ingrijpende middelen voorhanden waren. De inzet van de linie en het gebruikte geweld vindt hij disproportioneel.
  Lees meer
 6. Rapport 16 februari 2016

  2016/016 Politieambtenaar neemt risico op ongewilde hondenbeet en gebruikt onnodig geweld tijdens aanhouding van een verdachte

  De vermoedelijke dader van een ramkraak op een supermarkt wordt achtervolgd door een politieauto met politiehond. Plotseling stopt de man de auto en stapt uit. De hondenbegeleider opent het noodluik van de hondenkooi omdat hij verwacht dat de dader zou vluchten. Hij wacht niet tot de hond uit de auto is en weer onder zijn controle staat. De man geeft zich echter direct over. De politieambtenaar wil een hondenbeet voorkomen en gebruikt fysiek geweld om de man naar de grond te werken. De ombudsman vindt dat er geen sprake was van een noodtoestand die het vrijlaten van de hond en het gebruik van het fysieke geweld kan rechtvaardigen.
  Lees meer
 7. Rapport 16 juni 2016

  2016/054 Politie Den Haag dient extra terughoudend te zijn met toepassen van geweld in bepaalde situaties

  Politieambtenaren houden een vrouw staande vanwege een verkeersovertreding. Zij had geen geldig identiteitsbewijs voorhanden. De situatie escaleert zodanig dat ze wordt aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De vrouw klaagt erover dat er escalerend is opgetreden terwijl ze haar medewerking heeft verleend. Tevens klaagt ze over het gebruikte geweld en dat ze is geboeid. De Nationale ombudsman vindt dat de situatie niet onnodig is geëscaleerd door het gedrag van de politie. De klacht over het geven van stoten in haar zij is gegrond. De klachten met betrekking tot het onnodig escalerend optreden en het gebruik van handboeien zijn niet gegrond.
  Lees meer
 8. Column 20 februari 2016

  Onnodig geweld

  René* is met zijn auto in de avondspits op weg naar huis. Hij rijdt een kruispunt op maar komt daar onverwacht tot stilstand. Er is zojuist een verkeersongeval gebeurd. Politieagenten zijn druk bezig om het verkeer om te leiden. Daar staat René dan, hij…
  Lees meer
 9. Rapport 23 december 2015

  2015/176 Door politieambtenaren gebruikte geweld staat niet in verhouding tot het doel van de aanhouding

  Een man moet op een kruispunt stoppen omdat het verkeer na een ongeval wordt omgeleid. De betrokken politieambtenaren geven richtingsaanwijzingen en verklaren dat de man hun aanwijzingen niet opvolgde. De man zegt dat hij niet begreep wat de bedoeling was van de aanwijzingen. De situatie escaleert snel. De man krijgt pepperspray in zijn gezicht gespoten, wordt met geweld uit zijn auto getrokken en geboeid overgebracht naar het politiebureau. De ombudsman vindt dat het gebruikte geweld niet in verhouding staat tot het doel van het aanhouden en wijst op de verantwoordelijkheid van de politieambtenaren voor juiste nazorg na het gebruik van pepperspray.
  Lees meer
 10. Rapport 30 augustus 2016

  2016/079 Politie Noord-Holland brengt man geboeid naar politiebureau

  Een man heeft een schuld open staan bij zijn zorgverzekeraar. Een sociaal psychiatrisch verpleegkundige komt bij de man thuis. Hij dreigt tijdens dit bezoek om zichzelf en de medewerkers van de zorgverzekering iets aan te doen. De man moet worden beoordeeld door een psychiater, wordt geboeid en met enig geweld overgebracht naar het politiebureau. De psychiater besluit na een gesprek met de man dat hij weer naar huis mag. De Nationale ombudsman vindt dat de politie vanwege de bedreigingen een zorgvuldige afweging gemaakt om de man op het politiebureau te beoordelen.
  Lees meer