Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

58 resultaten gevonden

 1. Rapport 14 maart 2017

  2017/036 Officier van justitie heeft behandeling valse aangifte niet getraineerd

  Een man klaagt over de zaaksofficier van justitie van het arrondissementsparket Den Haag. De ex-vrouw van de man zou valse aangifte hebben gedaan. Hiertegen heeft de man op zijn beurt aangifte gedaan. De betrokken zaaksofficier zou de afhandeling van zijn aangifte opzettelijk hebben getraineerd. De ombudsman acht delen van de klacht over de vertraging van de behandeling van de aangifte deels gegrond. Maar hij is ook van mening dat de zaaksofficier de behandeling niet opzettelijk heeft getraineerd. Deze zaaksofficier heeft het vereiste van integriteit niet geschonden.
  Lees meer
 2. Rapport 16 augustus 2016

  Brief: Politie weigert terecht aangifte op te nemen

  Een man krijgt een boete voor het rijden door rood licht. Hij gaat in beroep bij de officier van justitie omdat hij zeker weet dat hij niet door rood heeft gereden. Maar hij wil ook aangifte doen tegen de politieambtenaar die de boete heeft uitgeschreven, want volgens de man probeerde de politieman hem te naaien en wilde hij stoer doen naar zijn collega. De ombudsman vindt het in dit geval terecht dat de politie (nog) geen aangifte heeft opgenomen. Wat de man aanvoert is nog niet heel concreet. Verder kan hij zijn bezwaren tegen de boete aan de officier van justitie en later aan de rechter voorleggen. Als in die procedure duidelijk wordt dat de agent heeft gelogen, dan kan hij altijd nog aangifte doen. Als hij nu al aangifte doet, opent dat weer een mogelijkheid voor de betrokken politieambtenaar om een aangifte tegen de man te doen van een valse aangifte. De ombudsman vindt dit een onwenselijk scenario. (Dossiernummer: 2016.23869)
  Lees meer
  Onderwerpen: 
 3. Rapport 6 juli 2011

  2011/202: Vader klaagt over onvoldoende lering politie in fouten zedenzaak

  Verzoeker wordt door de rechter vrijgesproken van het plegen van ontucht met zijn dochtertjes. Het onderzoek was gebaseerd op de aangifte van zijn ex-vrouw na een conflictueuze echtscheiding. De Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken heeft op verzoek van de officier van justitie onderzoek gedaan naar het politieonderzoek en levert forse kritiek op het onderzoek: het was onvoldoende objectief, er was sprake van een tunnelvisie. De man laat de Nationale ombudsman weten dat hij graag wil dat de politie van zijn zaak leert en vraagt om genoegdoening voor wat hem is overkomen. De ombudsman vindt dat deze zaak aantoont dat de politie objectief en zorgvuldig onderzoek moet doen in zedenzaken. Hij neemt er met instemming kennis van dat de korpsbeheerder en de minister structurele maatregelen hebben getroffen om meer sturing en controle te brengen in deze onderzoeken. Na tussenkomst van de ombudsman hebben politie en justitie de man persoonlijk excuses aangeboden en een schadevergoeding toegekend.
  Lees meer
 4. Rapport 26 april 2004

  2004/140

  Verzoekster klaagt erover dat het regionale politiekorps Midden en West Brabant:

  Lees meer
  Onderwerpen: 
 5. Rapport 20 juni 2008

  2008/102

  Op 29 juli 2006 deed verzoeker aangifte van inbraak bij de politie. Bij de inbraak zouden er geld en goederen van verzoeker zijn weggenomen. De schade had hij tevergeefs getracht te verhalen bij zijn verzekeringsmaatschappij.

  Lees meer
  Onderwerpen: 
 6. Rapport 15 februari 2002

  2002/053

  Verzoekster klaagt over de handelwijze van ambtenaren van het regionale politiekorps Twente op 23 mei 1999. Zij klaagt er met name over dat:

  - zij is aangehouden, terwijl daar onvoldoende reden voor was;

  Lees meer
  Onderwerpen: 
 7. Rapport 11 december 2007

  2007/305

  Op 20 januari 2006 diende de gemachtigde van verzoeker namens hem bij de officier van justitie een schriftelijke aangifte in van valse aangifte en/of lasterlijke aangifte tegen gezinslid X, dat aangifte tegen hem had gedaan van een zedendelict.

  Lees meer
  Onderwerpen: 
 8. Rapport 22 februari 2008

  2008/014

  Verzoekers verhuisden in 1997 vanuit de Randstad naar een plaatsje in de provincie Groningen.

  Lees meer
  Onderwerpen: 
 9. Rapport 4 mei 2007

  2007/085

  Verzoekster ging om met K., die wel eens van huis wegliep en dan bij haar verbleef. Verzoekster kreeg bezoek van de politie die K. verzocht om met hen mee te gaan.

  Lees meer
  Onderwerpen: 
 10. Rapport 26 maart 2007

  2007/052

  De politie ging ter plaatse na de melding dat bij een woning glasgerinkel was gehoord. Ter plaatse werd geconstateerd dat een ruit van een woning was ingegooid. De bewoner deed vervolgens aangifte van diefstal van enkele goederen uit de woning.

  Lees meer
  Onderwerpen: