De Nationale ombudsman voor professionals

Op deze pagina

  Reinier van Zutphen, de Nationale ombudsman. Een man van middelbare leeftijd in pak gekleed staat voor het gebouw van de Nationale ombudsman

  De Nationale ombudsman helpt mensen op weg, als het misgaat tussen hen en de overheid. We komen op voor de belangen van burgers, en helpen overheden hun dienstverlening verbeteren. De Nationale ombudsman is er ook voor professionals die burgers bijstaan wanneer zij in de knel komen. Op deze pagina vertellen we u wie de Nationale ombudsman is, wat onze missie en visie is en wat wij voor u kunnen betekenen als professional.

  Wie is de Nationale ombudsman?

  Reinier van Zutphen is de Nationale ombudsman. Achter hem staat een professionele organisatie met 220 specialisten.

  Onze missie en visie

  Wij geloven dat het perspectief van burgers geborgd moet worden in alles wat de overheid doet. Deze missie maken we waar met onze visie:

  • Burgers (op weg) helpen als het misgaat tussen hen en de overheid: door hen de weg te wijzen naar het juiste loket. Door ze te empoweren met adviezen en tools. En door op een effectieve manier onderzoek te doen.
  • Overheden uitdagen anders te kijken naar diensten, processen en innovaties: door met een team van specialisten te kijken naar alles wat de overheid doet. Door na te denken over manieren waarop het anders en beter kan. Met meer oog voor het perspectief van de burger. Om overheden hier vervolgens op aan te spreken. En ze uit te dagen om zaken te verbeteren.

  Zo werken wij

  De Nationale ombudsman helpt als burgers vastlopen bij de overheid. De ombudsman doet onder andere onderzoek naar het handelen van de overheid.

  Lees hier meer over wat wij doenLees hier onze jaarverslagenLees meer over de thema's in de Ombudsagenda

  Professionele klachtbehandeling

  De ombudsman helpt overheden om hun dienstverlening en klachtbehandeling te verbeteren. Zodat zij zélf burgers goed op weg kunnen helpen.

  Lees hier meer over professionele klachtbehandeling

  Lokale ombudsman

  De Nationale ombudsman is ook de lokale ombudsman voor veel gemeenten. Als lokale ombudsman bieden we ondersteuning en advies bij interne klachtbehandeling. En zijn we onafhankelijke behandelaar van klachten óver uw organisatie.

  Aansluiten of meer informatie?Bekijk de overzichtskaart met aangesloten gemeenten

  Werken bij

  Bij de Nationale ombudsman zetten 220 enthousiaste en bevlogen medewerkers zich elke dag in om problemen tussen burgers en overheid op te lossen én te voorkomen.

  Meer over vacatures en stages