Politie treedt voldoende op bij burenconflict

Brief

Een vrouw ervoer overlast van een kinderdagverblijf bij haar in de buurt. Zij stuurde daarom een brief naar haar buren met de oproep op samen op te trekken tegen de overlast. Daarna stuurde het kinderdagverblijf ook een brief rond in de buurt, met opmerkingen over de vrouw. De vrouw vond dat er sprake was van laster en wilde aangifte doen. De politie nam de aangifte in eerste instantie niet in behandeling. De politie ging verder verschillende keren met de vrouw in gesprek over de meldingen die zij en het kinderdagverblijf deden.

De vrouw diende een klacht in bij de politie. Zij vond dat de politie partij koos voor het kinderdagverblijf. Ook klaagde zij over onjuiste en onvolledige registratie van de meldingen en gesprekken met de politie. Tot slot vond zij dat de politie haar aangifte direct in behandeling had moeten nemen.

De politie behandelde de klacht en verklaarde deze op een paar punten gegrond. Zo vond de politie dat een betrokken politieagent de vrouw geen 'pestkop' had moeten noemen. De politiechef gaf ook aan dat de politie de leermomenten uit de klacht serieus nam.

Omdat de vrouw niet tevreden was met de klachtbehandeling door de politie, diende zij een klacht in bij de ombudsman. De ombudsman vindt dat de politie in dit geval heeft gedaan wat van de politie verwacht mag worden bij een burenconflict. Het hoort namelijk niet bij de taak van de politie om burenconflicten op te lossen. De politie ging met de vrouw en met het kinderdagverblijf in gesprek en verwees de vrouw voor bepaalde klachten naar de gemeente. Verder gaf de politie terecht aan dat de vrouw een verzoek om wijziging van politiegegevens kan indienen als zij vindt dat de politieregistraties onjuist zijn.

De ombudsman vindt wel dat het beter was geweest als de politie de aangifte van de vrouw meteen in behandeling had genomen. Alleen als zonder twijfel kan worden vastgesteld dat er geen sprake was van een strafbaar feit was, kan de politie ervoor kiezen geen aangifte op te nemen. Daar was hier geen sprake van.

De vrouw klaagde bij de ombudsman ook over de klachtencommissie van de politie. Zij vond dat de klachtencommissie geen duidelijke informatie gaf over de regels voor het opsturen van aanvullende stukken. De klachtencommissie heeft uitgelegd hoe zij met aanvullende stukken omgingen. Verder staan er sinds 1 januari 2022 duidelijke regels in het Huishoudelijk reglement van de klachtencommissie. Deze informatie zal de klachtencommissie ook in de brieven aan burgers opnemen. De ombudsman vindt het goed om dit te horen.