2011/165: Vrouw klaagt dat UWV niet vertelt hoe zij in vervolg integriteitschending voorkomen

Rapport

Op basis van een fraudemelding stelde het UWV een onderzoek in naar de werkzaamheden van de echtgenoot van verzoekster. Op grond van de onderzoeksresultaten werd verzoekers uitkering deels herzien en vorderde het UWV een bedrag terug. Gelet op de hoogte van de terugvordering, deed het UWV tevens aangifte bij het Openbaar Ministerie. Na een jarenlange procedure tegen het UWV oordeelde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dat het UWV onvoldoende onderzoek had ingesteld en werden de besluiten van het UWV vernietigd.

De politierechter sprak verzoeker vrij van het ten laste gelegde.

Verzoekster was van mening dat de betrokken fraude-inspecteurs zich niet integer hadden en diende een klacht in bij Bureau Integriteit (BI) van het UWV. Deze oordeelde uiteindelijk dat er sprake was geweest van schending van de Integriteit. In verband met de bescherming van de privacy van alle betrokken partijen kon het UWV geen inhoudelijke informatie over het onderzoek verstrekken.

Verzoekster klaagde vervolgens bij de Nationale ombudsman dat het UWV niet wilde vertellen welke maatregelen het had genomen om situaties als de hare zoveel mogelijk te voorkomen. Ook klaagde zij erover dat genomen compensatiemaatregelen door het UWV jegens haar niet afdoende waren.

Het UWV deelde mee dat eventuele maatregelen en adviezen door UWV als interne aangelegenheden worden beschouwd die niet aan de melder wordt teruggekoppeld. Dit geldt voor zowel individuele als algemene situaties. Als adviezen leiden tot aanpassing van algemeen beleid, algemene werkwijzen e.d. dan kan met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur hier kennis van worden genomen.

Over eventuele maatregelen richting de betrokken medewerkers deelde UWV mee geen mededelingen te doen in verband met de privacy.

Ten aanzien van de compensatiemaatregelen verwees UWV naar de gesloten vaststellingsovereenkomst, waarbij tegen een bepaald bedrag verzoeker finale kwijting verleent aan het UWV voor alle geleden en nog te lijden (im)materiële schade.

Geen informatie over eventueel getroffen maatregelen, zowel algemeen als individueel – schending motiveringsvereiste.

Compensatiemaatregelen – schending redelijkheidsvereiste voor zover finale kwijting bedongen voor het betalen van erkende schade (& punt 13 Schadevergoedingswijzer).

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

geen informatie verstrekt over de eventueel genomen interne maatregelen

Oordeel:

Gegrond

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

niet afdoende zijnde maatregelen genomen om de schending te compenseren

Oordeel:

Niet gegrond