2005/405

Rapport

Op 11 juni 2003 plande de IND een hoorzitting op 12 juni 2003 voor een gehoor van verzoeker in het kader van de behandeling van zijn bezwaarschrift tegen een afwijzende beslissing op zijn aanvraag om een verblijfsvergunning asiel.

Verzoeker klaagt over deze onredelijk korte termijn.

De Nationale ombudsman acht deze termijn inderdaad bijzonder kort, maar gegeven de omstandigheden niet onredelijk. De IND wilde namelijk al langer een gehoor plannen en had met de gemachtigde afgesproken om te wachten op de uitspraak in de strafzaak en in het beroep tegen de vreemdelingenbewaring van verzoeker. Daardoor kon het op 2 juni 2003 geplande gehoor voor 5 juni 2003 niet doorgaan. De IND had er overigens wel beter aan om toen meteen een andere datum te plannen.

Het redelijkheidsvereiste is niet geschonden.

Overige klachten waren: het niet motiveren van de afwijzing van deze klacht (niet gegrond).

Het niet consequent verbinden van gevolg aan gegrond verklaring van een klachtonderdeel voor het daarmee samenhangende andere klachtonderdeel (klacht gegrond).

Het gebruik maken van grievende taal (niet gegrond).

Het gebruik maken van een anonieme bron en de-auditu verklaring (niet gegrond)

Instantie: Immigratie- en Naturalisatiedienst

Klacht:

Deel van verzoekers klacht niet consequent gegrond verklaard;.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Immigratie- en Naturalisatiedienst

Klacht:

Op onredelijk korte termijn een hoorzitting gepland; afwijzing verzoekers klacht niet voldoende gemotiveerd; onnodig grievend taalgebruik gebruikt in weerwoord op verslag van contra-expert; anonieme bron opgevoerd in weerwoord.

Oordeel:

Niet gegrond