2005/398

Rapport

Verzoekster, van Slowaakse nationaliteit, diende een aanvraag om verlenging van de haar verleende verblijfsvergunning (op basis van verblijf bij haar Nederlandse partner) in tegen € 285 aan legeskosten. Daarna las zij op de website van de IND dat een nieuw verblijfsdocument voor EU/EER onderdanen € 28 kost. Omdat zij vertraging van haar verlengingsaanvraag vreesde betaalde zij toch de € 285.

Zij klaagde er daarna over dat zij dit bedrag had moeten betalen, daar zij immers EU-onderdaan is en aldus eigenlijk € 28 had dienen te betalen. Hierbij klaagde zij erover dat de IND onduidelijke informatie op de website had geplaatst over de hoogte van de legeskosten voor de behandeling van een aanvraag om een verblijfsvergunning op basis van het EG-Verdrag in vergelijking tot die kosten voor de aanvraag op basis van het nationale recht.

De No overwoog dat de tekst op de website weliswaar wat betreft de hoogte van de legeskosten niet onjuist was, maar dat deze niet eenduidig was. De tekst “een nieuw verblijfsdocument voor EU/EER-onderdanen kost € 28” stond namelijk direct onder de zin “Het verlengen van de verblijfsvergunning kost € 285”.

Doordat de tekst van de website niet eenduidig en voor meerdere uitleg vatbaar was het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking geschonden. De onderzochte gedraging was niet behoorlijk.

De No overwoog tevens dat verzoekster, naar aanleiding van haar eerder door de IND verstrekte informatie, wel een inhoudelijke afweging had kunnen maken (en deze ook had gemaakt) over de keuze of zij in aanmerking wilde komen voor een verblijfsdocument voor EU/EER-onderdanen of voor een verblijfsdocument voor verblijf bij Nederlandse partner, waarbij haar was gebleken dat zij niet voldeed aan de voorwaarden voor de eerstgenoemde verblijfsdocument. Hoewel het voorstelbaar is dat zij door de website voor wat betreft de legeskosten op het verkeerde been was gezet, kan niet worden gesteld dat haar een onjuist bedrag aan legeskosten in rekening was gebracht.

De No heeft er met instemming kennis van genomen dat de tekst van de website met betrekking tot de hoogte van de verschillende legeskosten die gelden voor de behandeling van aanvragen van de verschillende soorten verblijfsvergunningen, is aangepast.

Instantie: Immigratie- en Naturalisatiedienst

Klacht:

Onduidelijke informatie op website geplaatst over de hoogte van de legeskosten voor de behandeling van een aanvraag om een verblijfsvergunning op basis van het EG-verdrag in vergelijking tot die kosten voor de aanvraag op basis van het nationale recht.

Oordeel:

Gegrond