2005/196

Rapport

Verzoekster exploiteerde een landelijk verkrijgbaar regionaal dagblad. Vanwege bedrijfseconomische redenen verzocht zij de Centrale organisatie werk en inkomen (CWI) haar voor zestien van haar medewerkers een ontslagvergunning te verlenen.

Verzoekster klaagde erover dat de CWI bij beslissingen van 12 augustus 2003 heeft geweigerd haar toestemming te verlenen om de arbeidsverhouding met een aantal van haar werknemers om bedrijfseconomische redenen te beëindigen. Volgens verzoekster heeft de CWI bij het nemen van haar beslissingen ten onrechte geen rekening gehouden met haar verzoek tot toepassing van het afspiegelingsbeginsel. Tevens klaagde verzoekster erover dat de CWI heeft geweigerd de schade te vergoeden die zij stelt te hebben geleden als gevolg van de beslissingen van 12 augustus 2003. De CWI wees het verzoek om schadevergoeding af, omdat de CWI van mening was dat het verzoekster duidelijk had kunnen zijn dat de CWI niet volgens het afspiegelingsbeginsel zou toetsen.

De Nationale ombudsman overwoog dat de CWI er ten onrechte van was uitgegaan dat verzoekster geen beroep had gedaan op het afspiegelingsbeginsel. Indien de CWI van mening was, dat verzoekster het afspiegelingsbeginsel niet had mogen toepassen, dan had de CWI verzoekster hierover duidelijkheid moeten geven. De door de CWI aan verzoekster gedane mededeling dat indeling in leeftijdscategorieën in dit geval niet nodig was nu verzoekster, blijkens eerder ingediende aanvragen en verleende vergunningen, niet voor het afspiegelingsbeginsel had gekozen liet aan duidelijkheid te wensen over.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de CWI op dit punt had gehandeld in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking en dat de onderzochte gedraging niet behoorlijk was.

Dit betekende tevens dat de CWI in strijd had gehandeld met het motiveringsbeginsel door het verzoek van verzoekster om haar de schade te vergoeden die zij stelde te hebben geleden als gevolg van het feit dat de CWI verzoekster niet voldoende duidelijk had gemaakt dat zij niet het afspiegelingsbeginsel had mogen toepassen, af te wijzen.

De CWI werd in overweging gegeven om een nieuw besluit te nemen op het verzoek om vergoeding van de door verzoekster geleden schade.

Instantie: Centrale organisatie werk en inkomen

Klacht:

Geweigerd verzoekster toestemming te verlenen de arbeidsverhouding met een aantal van haar werknemers om bedrijfeconomische redenen te beëindigen: ten onrechte geen rekening gehouden met verzoek tot toepassing van het afspiegelingsbeginsel, verzoekster niet tijdig geïnformeerd dat afspiegelingsbeginsel niet kon worden toegepast, geweigerd schade te vergoeden.

Oordeel:

Gegrond