2005/091

Rapport

Verzoekers paard werd in verband met de uitvoer naar Frankrijk gekeurd door een dierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit. Na afloop van de keuring overhandigde de keurend arts het gezondheidscertificaat abusievelijk niet aan verzoeker, maar stopte dit in zijn tas. Toen de arts dit de volgende morgen bemerkte, was hij terstond naar het bedrijf van verzoeker gereden, maar verzoeker was toen al met het paard richting Frankrijk vertrokken. Bij de grensovergang van België naar Frankrijk werd verzoeker gearresteerd wegens het ontbreken van de vereiste papieren, werd het paard in beslag genomen, én moest verzoeker een boete betalen. Verzoeker diende een schadeclaim in bij de Directeur van de Voedsel en Warenautoriteit die deze claim afwees.

Verzoeker klaagde over de afwijzing van de schadeclaim.

De Nationale ombudsman overwoog dat het feit dat de keurend dierenarts het gezondheidscertificaat niet direct aan verzoeker had gegeven, verzoeker niet ontslag van zijn verantwoordelijkheid als exporteur voor de naleving van de van toepassing zijnde regelgeving. Hij oordeelde afwijzing van het verzoek om schadevergoeding niet in strijd met het redelijkheidsvereiste.

Instantie: Voedsel en Waren Autoriteit

Klacht:

Zich niet aansprakelijk gesteld voor schade die verzoeker heeft geleden als gevolg van het niet tijdig afgeven van benodigd gezondheidscertificaat voor transport van paard naar Frankrijk .

Oordeel:

Niet gegrond