OM hoefde sepotcode na verdenking van mishandeling niet te veranderen

Brief

Een man werd verdacht van mishandeling van zijn ex-partner. Die ex-partner en een getuige hebben tegen de politie hebben gezegd dat de man zijn ex had geslagen. Het Openbaar Ministerie (OM) seponeerde de aangifte, omdat er onvoldoende bewijs was. De man was niet tevreden. Hij vindt dat politie hem nooit als verdachte had mogen beschouwen. Volgens hem moet de reden voor het sepot zijn dat hij onschuldig is. In zo'n geval gebruikt het OM voor registratie sepotcode 01. Een sepot is een beslissing van het Openbaar Ministerie om een strafbaar feit niet te vervolgen Het OM wees het verzoek van de man af, om sepotcode 01 toe te kennen.
De Nationale ombudsman beoordeelde of het OM in redelijkheid kon weigeren de code aan te passen. Daarvoor bekeek de ombudsman hoe het OM heeft gereageerd op wat de man als reden heeft opgegeven. De man vond bijvoorbeeld dat de verklaringen van de aangeefster en de getuige te veel van elkaar verschillen. En dat de getuige het voorval niet kon zien vanaf de plek waar hij stond.
De ombudsman gaat akkoord met de uitleg van het OM voor de aanhouding van de man als verdachte. De politie had op het moment van de aanhouding voldoende informatie voor een vermoeden dat de man zijn ex had mishandeld. Het OM heeft ook bekeken welke informatie het politieonderzoek ná de aanhouding nog heeft opgeleverd. Het OM is het niet met de man eens dat getuigenverklaringen onwaar zijn. Het OM is daarbij ingegaan op de argumenten van de man. De conclusie van het OM luidt dat niet is komen vast te staan dat geen mishandeling heeft plaatsgevonden. Volgens de ombudsman kon het OM in redelijkheid tot die conclusie komen. Daarom mocht het OM het verzoek van de man om sepotcode 01 afwijzen.