Echtpaar moet belastingen aan gemeente Geldrop-Mierlo terecht betalen

Brief

Het echtpaar deed aan de gemeente Geldrop-Mierlo het verzoek om de gemeentelijke belastingen niet te hoeven betalen (kwijtschelding). Het ging om € 648,10. Het verzoek om kwijtschelding werd afgewezen. Het echtpaar ging in bezwaar en beroep, maar ook het bezwaar en beroep werden afgewezen. Daarom dienden ze een klacht in bij de Nationale ombudsman.

Het echtpaar heeft een bijstandsuitkering en kreeg tot nu toe altijd kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Ze gaven aan door corona zuinig te hebben geleefd, waardoor ze geld over hielden. Het geld dat op hun rekening stond, was ontvangen pleeggeld, gespaard geld en bijzondere bijstand die ze van de gemeente hadden gekregen voor nieuwe meubels.

Het kwijtscheldingsverzoek is afgewezen omdat er vermogen is. Uit de stukken blijkt dat er veel geld op hun spaarrekening stond. Dit bedrag was hoger dan het bedrag dat je maximaal mag hebben om voor kwijtschelding in aanmerking te komen. Ook als de bedragen van pleeggeld en bijzondere bijstand van het spaargeld afgetrokken werden, bleef het bedrag te hoog. Als er voldoende spaargeld/vermogen is, wordt verwacht dat van dit geld de gemeentelijke belastingen betaald worden. Dat het vermogen is ontstaan door gespaard geld en zuinig leven maakt dit niet anders.

De gemeente Geldrop-Mierlo volgt de landelijk geldende regels voor kwijtschelding, die staan in de 'Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990'. Deze regels gebruikt de Nationale ombudsman bij het beoordelen van de klacht. Daarnaast kijkt de ombudsman of er bijzondere omstandigheden zijn, waardoor er van de strenge regels afgeweken kan worden of maatwerk kan worden toegepast. Daar was in dit geval geen sprake van.

De regels voor kwijtschelding zijn streng. De reden die het echtpaar aangeeft valt niet onder de uitzonderingen. De klacht is daarom niet terecht.