Vlogger houdt medewerker gemeente onterecht verantwoordelijk voor weigering toegang tot demonstratie in door politie afgezet gebied

Brief

Een vlogger meent dat de gemeente en de politie hem hadden moeten toelaten tot een demonstratie met zijn internationale perskaart. Nadat hij eerst wel toegang kreeg tot het persvak, stuurden zij hem weg. Hij denkt dat dat komt door een medewerker van de gemeente waar hij eerder aanvaringen mee had. Ook zijn kritische houding tegenover de gemeente zou daaraan bijgedragen hebben. Hij verweet de medewerker ook een botte manier van communiceren. Verder klaagde hij erover dat hij ook niet als demonstrant werd toegelaten.

De gemeentemedewerkers en de politie wezen hem bij de afzetting erop dat alleen pers met een politieperskaart werd toegelaten. De ombudsman ziet geen grond voor partijdige en ongelijke behandeling, wat het politiebeleid ook is. Dit is ook niet gebleken uit beeldmateriaal dat de vlogger verstrekte. Over de houding en uitlatingen van de medewerker geeft de Nationale ombudsman geen oordeel, omdat de beleving van het gesprek verschilt.

Dat de vlogger niet alsnog als demonstrant is toegelaten, vindt de Nationale ombudsman logisch omdat hij eerder hardop had uitgesproken dat hij kwam om nieuws te verslaan. Ook had hij opnameapparatuur bij zich. Zo wekte hij de indruk daarmee alsnog toegang te willen krijgen als vlogger.

De Nationale ombudsman heeft met instemming kennisgenomen van het voornemen van de gemeente om door deze klacht een aantal zaken te verbeteren. Zo worden briefing en informatieverstrekking vóór een demonstratie zowel met ketenpartners als intern verbeterd. Dit ook om onduidelijkheid ter plaatse te voorkomen.