Financiële zorgen

Column
Foto van een man

Mario* ontvangt kinderopvangtoeslag voor zijn kindje die naar het kinderdagverblijf gaat. Dat ging voorheen altijd goed maar tegenwoordig ligt hij regelmatig wakker wegens financiële zorgen

Sinds juli 2012 betaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in bepaalde gevallen de kinderopvangtoeslag uit. Voorheen deed de Belastingdienst/Toeslagen dat en betaalde het bedrag iedere maand vooruit. De SVB doet dat nu achteraf én per kwartaal. En dat brengt Mario in financiële problemen. Hij neemt contact op met de SVB maar dat leidt helaas niet tot een oplossing.  Daarom  belt Mario naar ons. Hij laat weten dat hij nu zelf telkens drie maanden moet voorschieten aan het kinderdagverblijf. Door deze uitgaven kan hij niet aan zijn andere betalingsverplichtingen voldoen. Dit probleem herhaalt zich nu ieder kwartaal en hij kan daardoor financieel niet rondkomen.

Mario blijkt niet de enige want ik heb inmiddels meer signalen ontvangen. Daarom vraag ik de SVB of het mogelijk is om deze groep een voorschot te geven van één kwartaal zodat zij niet in financiële problemen komen. Dat blijkt vanwege technische en efficiency redenen niet te kunnen, laat de SVB mij weten. Daar laat ik het niet bij zitten en verdiep mij verder in deze kwestie.

Ik kom erachter dat de SVB over deze veranderde betalingswijze de betrokken burgers niet goed heeft geïnformeerd. Zo laat een aantal mensen mij weten geen brief te hebben ontvangen. Ook op de websites van de SVB en de Belastingdienst kom ik geen informatie over deze veranderingen tegen. Maar het steekt mij nog het meest dat de SVB geen oog heeft voor maatwerk en deze mensen daarmee onnodig in financiële problemen brengt. Slechts een eenmalig voorschot voor de kinderopvangtoeslag kan in dit geval een hoop financiële zorgen bij deze groep mensen wegnemen.

Blijkbaar is er toch een belletje gaan rinkelen bij de SVB. Die laten mij namelijk weten dat zij bekijken of het mogelijk is om toch een eenmalig voorschot te betalen. Daar ben ik erg blij mee. Maar als ombudsman denk ik nog verder mee: zorg dat mensen gewaarschuwd worden dat het voorschot teruggevorderd kan worden als achteraf blijkt dat zij meer kinderopvangtoeslag hebben ontvangen dan waar zij recht op hadden. En de SVB moet natuurlijk ook opletten dat niet zomaar voorschotten worden betaald, terwijl er helemaal geen recht op is. Hopelijk hebben Mario en de andere ouders binnenkort weer een goede nachtrust, voor zover dat lukt met kleine kinderen…            

Gefingeerde naam
De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column