IMG beslist niet op bezwaarschrift

Van uitstel komt afstel

Op deze pagina

  Column
  Vrouw met rood krullend haar zit op de bank en heeft haar laptop voor zich

  Erika (niet de echte naam) woont in het aardbevingsgebied in Groningen en heeft schade aan haar woning. Dit meldt ze bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Helaas voor Erika wijst het IMG haar aanvraag af. Het zegt dat Erika geen erkende aardbevingsschade heeft.

  Ongelijke behandeling

  Dat is balen voor Erika. Helemaal als ze hoort dat haar buren wel geholpen worden door het IMG en hun schade wel wordt erkend. Hoe kan dat? Erika vindt dit ongelijke behandeling en maakt bezwaar bij het IMG. Vanaf dan start een lange periode van wachten en veel geduld hebben voor Erika.

  Uitstel

  Het IMG moet namelijk voor een bepaalde datum reageren op het bezwaarschrift van Erika. Deze datum mag het, volgens de wet, één keer eenzijdig uitstellen. Dat doet het IMG met ruim een maand. Daarna belt het IMG Erika en vraagt of het de beslissing nog een keer mag uitstellen. Nu met twee maanden. Dat is goed zegt Erika. Dit vraagt het IMG twee maanden later wéér. En daarna nog een keer. Erika gaat steeds akkoord met de uitstelverzoeken, omdat ze tijdens de gesprekken het gevoel heeft dat ze geen andere keus heeft.

  In gebreke stellen

  Maar dan leest Erika in een lokale krant dat ze ook gewoon nee kan zeggen op de uitstelverzoeken. En dan moet het IMG alsnog binnen de beslistermijn reageren. Lukt dat niet? Dan kan ze het IMG in gebreke stellen. Erika was hier helemaal niet van op de hoogte! En het IMG heeft haar hier ook nooit iets over verteld. Ze is erg teleurgesteld in het IMG. Daarom dient ze een klacht in bij het IMG, trekt ze haar toestemming voor nogmaals uitstel in en stelt ze IMG alsnog in gebreke. Zij laat het IMG schriftelijk weten dat de beslistermijn is verstreken en dat ze het IMG nog een laatste kans geeft om binnen twee weken een beslissing te nemen. Gebeurt dat niet? Dan moet het IMG haar een dwangsom (een soort boete) betalen. Maar ook hierna beslist IMG niet op tijd.

  Het duurde te lang

  Daarom dient ze ook een klacht in bij de Nationale ombudsman. Collega Marjolein start een onderzoek naar hoe het IMG is omgegaan met het bezwaarschrift van Erika.

  De conclusie na het onderzoek is duidelijk. Erika heeft gelijk. Het IMG heeft Erika ruim een jaar laten wachten op een reactie. Dat is veel te lang. Ook had het IMG Erika beter moeten informeren tijdens de procedure.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 6 januari 2024.