Man voelt zich overvallen door de politie

Ik wil mijn verhaal kunnen vertellen

Op deze pagina

    Column
    Een senior man zit op zijn bank voor de televisie. Hij heeft een afstandsbediening in zijn hand.

    Meneer Altun (niet de echte naam) zit rustig op de bank naar de televisie te kijken als de deurbel gaat. Er staan twee politieagenten voor de deur. Ze komen binnen en vragen hem om zijn identiteitsbewijs. Hij voelt zich helemaal overvallen door dit onverwachte bezoek. Wat is hier aan de hand?

    Veel vragen

    De agenten vertellen hem dat zijn buurvrouw de politie heeft gebeld. Zij heeft meneer Altun al een tijdje niet gezien en maakt zich zorgen. De agenten stellen hem allemaal vragen en vragen nog een keer om zijn identiteitsbewijs. De agenten zeggen ook dat ze hem gaan arresteren als hij dit niet laat zien. Het lijkt wel een politie-inval. Ze komen niet omdat ze bezorgd zijn. Ze komen om zijn nationaliteit te controleren. Zo voelt het.

    Schriftelijk communiceren

    Meneer Altun dient een klacht in over dit gedrag. Als reactie krijgt hij van de klachtbehandelaar een verslag. Hierin vertellen de agenten hun kant van het verhaal. De klachtbehandelaar biedt aan dat meneer Altun met de politieagenten in gesprek kan gaan over wat er gebeurd is. Dat wil hij niet. Het gesprek bij hem thuis voelde als een vernedering. Dat wil hij niet nog een keer meemaken. Hij vraagt of de politie ook schriftelijk met hem kan communiceren over zijn klacht. De politie reageert dat ze zijn dossier gaan sluiten. Meneer Altun wil niet communiceren met de politie zeggen ze.

    Verhaal vertellen

    Zo ziet meneer Altun het helemaal niet. Hij belt met de Nationale ombudsman. Medewerker Sofie (niet de echte naam) luistert naar zijn verhaal. Hierna neemt ze contact op met de politie. Zij vertelt dat meneer Altun niet tevreden is over de behandeling van zijn klacht. Ze vraagt hen de klacht in de zogenoemde tweede fase te behandelen. Dan kunnen meneer Altun en de agenten hun verhaal vertellen aan een onafhankelijke klachtencommissie. De politie vertelt Sofie dat het niet duidelijk was wat meneer Altun precies wilde met zijn klacht. Ze erkennen dat ze hadden moeten doorvragen en hem hadden moeten aanbieden om met de klachtencommissie in gesprek te gaan. Dat ging de politie dus nog doen.

    Tevreden?

    Meneer Altun is blij dat hij zijn verhaal aan de mensen van de commissie kan vertellen zodat er nog een keer goed naar zijn klacht gekeken wordt. We vinden het belangrijk dat de politie tijdens de klachtbehandeling nagaat of een klager tevreden is en zo ja, of klager hiermee afziet van verdere behandeling. Dan kunnen ze een klacht beter behandelen en is vaak tussenkomst van ons niet nodig.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 9 december 2023.