Zorgtoeslag terugbetalen aan de Belastingdienst

Maatwerk als dat nodig is

Op deze pagina

    Column
    Jongvolwassen vrouw met papieren in haar hand staat te bellen

    Lieke (niet de echte naam) krijgt een brief van de Belastingdienst. Daarin staat dat ze zorgtoeslag over 2020 moet terugbetalen. Lieke snapt er niets van. Ze ontvangt al langer zorgtoeslag en haar inkomen is toen niet veranderd. Waarom krijgt ze nu dan toch een rekening?

    Verhuizing

    Dan blijkt dat dit te maken heeft met hun verhuizing. Zij en haar vriend zijn namelijk in 2020 verhuisd naar een andere gemeente. Haar vriend had zich destijds op tijd ingeschreven bij de nieuwe gemeente. Lieke was dat vergeten en schreef zich drie weken later pas in. De Belastingdienst rekent de zorgtoeslag uit op basis van het inkomen van Lieke én haar vriend. Omdat zij op papier drie weken alleen woonde, heeft ze te veel geld ontvangen. En moet ze nu bijna 100 euro terugbetalen.

    Lieke belt met de Belastingdienst en legt een medewerker haar verhaal uit. Ze vertelt dat ze zich per ongeluk later had ingeschreven. Maar wel op hetzelfde moment als haar vriend is verhuisd. De medewerker van de Belastingdienst snapt haar situatie, maar vertelt dat zij volgens de regels niets kan doen. De rekening blijft staan. Lieke kan bezwaar maken. Als de Belastingdienst het vervolgens eens is met haar bezwaar, hoeft ze de rekening niet te betalen.

    Geen tijd

    Maar de behandeling van een bezwaar duurt ongeveer acht weken. Dat duurt voor Lieke en haar vriend te lang. Zeker in deze tijd. Die honderd euro hebben zij nodig om andere rekeningen te betalen en boodschappen te doen.

    Lieke neemt contact op met de Nationale ombudsman. Collega Mohamad (niet de echte naam) hoort haar verhaal aan en begrijpt dat ze in een lastig parket zit. Honderd euro is voor sommige mensen misschien niet veel. Maar voor Lieke het verschil om wel of niet rond te kunnen komen. Daarom neemt Mohamad gelijk contact op met de Belastingdienst. Hij vraagt of het mogelijk is om toch een oplossing voor Lieke te vinden, zonder dat ze in bezwaar hoeft.

    Oplossing

    Gelukkig is die oplossing er. De Belastingdienst ziet uiteindelijk ook in dat het logisch is dat Lieke en haar vriend op hetzelfde moment zijn verhuisd. En dus altijd samenwoonden. Het bedrag dat zij in 2020 aan zorgtoeslag ontving, klopt gewoon. De rekening hoeft zij dus niet te betalen.

    Ik ben blij dat wij Lieke konden helpen. En dat de Belastingdienst op ons verzoek toch snel iets voor Lieke kon doen. Tegelijkertijd hoop ik dat overheidsinstanties zoals de Belastingdienst voortaan zelf met dit soort oplossingen komen. En maatwerk toepassen, als dat nodig is.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 12 november 2022.