Dank je feestelijk

Op deze pagina

  Column
  Man speelt platen op platenspeler

  Bas (niet de echte naam) organiseert op een vrijdagavond een feestje in het naastgelegen dorp. Hij heeft namelijk een mooie geluidsinstallatie en een grote collectie vinylplaten. Een gezellige avond met leuke muziek, zou je denken. Maar aan deze gezellige avond komt helaas een einde als er ineens twee politieagenten naar binnen lopen. De buurt heeft namelijk geklaagd over geluidsoverlast.

  Om een einde aan de geluidsoverlast te maken neemt de politie al zijn geluidsapparatuur en de platencollectie in beslag. Bas is het hier niet mee eens. Hij wil zijn spullen terug! In een brief aan het Openbaar Ministerie (OM) schrijft hij dat het om een unieke en onvervangbare platencollectie gaat. Maar hij krijgt de platen niet terug. Een tijd lang hoort hij helemaal niets meer.

  Daarom vraagt hij zelf maar eens naar de stand van zaken bij het OM. Hij hoort dan pas dat de zaak al gesloten is. Het OM zal Bas niet voor de rechter brengen. En ook blijkt zijn platencollectie te zijn verkocht!

  Verkocht? Bas weet niet wat hij hoort! Hij heeft zelf helemaal geen bericht ontvangen dat de zaak is gesloten en dat de platencollectie is verkocht. En waarom heeft de verkoop niet meer opgebracht? Hij heeft het OM tenslotte laten weten dat de platencollectie uniek en onvervangbaar is. Bas krijgt uiteindelijk de opbrengst van de verkoop. Maar dat bedrag is veel te laag voor deze collectie.

  Bas is verontwaardigd en neemt contact met ons op. Hij vertelt collega Miranda (niet de echte naam) dat het OM niets heeft gedaan met zijn brief en dat ze niet de waarde van de platen zijn nagegaan. Bas heeft duidelijk laten weten dat het een onvervangbare collectie betreft. Daarom vind ik dat het OM dit op zijn minst had moeten onderzoeken. Als Bas gelijk had, dan had de platencollectie bewaard moeten blijven. Nu is hij alles kwijt.

  Ik vind dat het OM in dit geval maatwerk had moeten leveren en niet de standaard procedure had moeten volgen. Nu is er geen aandacht geweest voor het verhaal van Bas. Uiteindelijk biedt het OM excuses aan voor de gemaakte fout. En Bas krijgt een bedrag aangeboden om nieuwe platen te kopen.

  Wel vind ik het teleurstellend dat Bas dit bedrag niet eerder aangeboden heeft gekregen. Nu was ons onderzoek nodig om dit in te zien. Als het OM direct had toegegeven dat er fouten waren gemaakt dan had dit Bas en ook het OM veel tijd en moeite bespaard.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column

  Deze column is verschenen in de Telegraaf van zaterdag 9 november 2019