Armoede alleenstaande ouders Caribisch-Nederland

Caribisch kind van de rekening

Op deze pagina

  Column
  Zwart tienermeisje met geel t-shirt en meerkleurige rugzak op kijkt in de camera.

  De elfjarige Shanice (niet de echte naam) woont met haar moeder, zusje en tweelingbroertjes op Bonaire. Ze is vaak al moe voordat de dag begint. Haar moeder vertrekt vroeg naar haar werk. Daarom zorgt Shanice ervoor dat alle kinderen op tijd en schoon op school verschijnen.

  Weinig thuis

  Naast haar schoolwerk zorgt Shanice ook voor de boodschappen, de was en het eten. Haar moeder heeft hier geen tijd voor. Zij probeert namelijk met meerdere banen alle rekeningen te betalen. Ze is maar weinig thuis bij haar kinderen.

  Alleenstaande ouders in de problemen

  Helaas zitten veel alleenstaande ouders en kinderen in dezelfde situatie als Shanice en haar moeder. De problemen en gevolgen rondom armoede voor alleenstaande ouders en hun kinderen op Bonaire, St. Eustatius en Saba (BES) vormen de basis van een onderzoek dat ik samen met de Kinderombudsman deed. Wij zien dat alleenstaande ouders door (financiële) problemen en stress hun kinderen niet voldoende zorg, aandacht en liefde kunnen geven.

  Eén aanspreekpunt

  Samen zien we verschillende mogelijkheden om de situatie voor gezinnen als dat van Shanice te verbeteren. Daarom doen we een aantal aanbevelingen aan het kabinet. Zorg voor één aanspreekpunt voor alleenstaande ouders waar niet alleen gekeken wordt naar armoedeproblemen, maar ook naar zaken als huisvesting en opvoeding. Voorkom (grotere) financiële problemen door bijvoorbeeld te kijken hoe ouders (en kinderen) geholpen kunnen worden bij het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven. Maak de toegang voor kinderopvang gratis en ook mogelijk buiten normale kantooruren. Zo komen ouders met meerdere banen niet in de problemen. Biedt cursussen aan zodat mensen zichzelf kunnen om- of bijscholen zodat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar zijn afgestemd.

  Beter samenwerken

  De armoedecirkel moet doorbroken worden. Alleen meer geld is niet de oplossing. Kosten voor eten en verzorging op de eilanden moeten ook omlaag. Om dat te bereiken is het belangrijk dat verschillende betrokken partijen onder regie van de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties beter gaan samenwerken.

  Opnieuw aandacht

  Zowel de Kinderombudsman als ik vragen opnieuw aandacht en actie van de overheid. Uit onze gesprekken op de eilanden blijkt dat dit nog steeds nodig is. Eerder hebben we namelijk ook al onderzoek gedaan naar armoede onder ouderen en jongvolwassenen in Caribisch Nederland.

  Ook al zijn er al maatregelen genomen om armoede op de BES-eilanden te bestrijden, we blijven aandacht vragen voor dit schrijnende probleem onder alleenstaande ouders, ouderen en jongvolwassenen. Laten we er met elkaar voor zorgen dat de mensen in Caribisch Nederland niet langer kinderen van de rekening zijn!

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 9 april 2022.