Van kwaad tot erger

Op deze pagina

    Column

    Jaarlijks ontvang ik een fors aantal klachten over de politie. Gezien de hoeveelheid contacten met het publiek is dat niet zo verwonderlijk. Mij valt op dat de verhoudingen tussen burgers en politie over en weer regelmatig gespannen zijn. Er zitten vaak twee kanten aan het verhaal. De politie moet zich netjes gedragen, maar dat geldt net zo goed voor iedereen langs de weg.

    Een zaak die mij heeft bezig gehouden is die van meneer Valk*. Hij schrijft mij dat hij na een avondwandeling met zijn hond een tractor een ernstige verkeersovertreding ziet begaan. De tractor rijdt een afgesloten weg in. Zo schept de tractor gevaar en hij wijst daarom een agent die ter plaatse is op de overtreding. Deze zegt dat de bestuurder van de tractor toestemming heeft om de weg in te rijden. Meneer Valk voelt zich afgescheept. De agent heeft gewoon geen zin om achter de tractor aan te gaan. Terwijl hij zich daarover opwindt, rijdt er ook nog een auto de afgesloten weg in. De discussie tussen meneer Valk en de agent wordt dan heftiger. Als de agent hem de rug toekeert en op zijn motor wil wegrijden, geeft meneer Valk met zijn vingers een felle tik tegen de helm van de agent. De klep van de helm klapt dicht. Volgens de agent is dan de maat vol. Hij houdt meneer Valk aan wegens mishandeling en belediging. De agent roept ook hulp in van zijn collega’s en binnen de kortste keren zijn er vijf politieauto’s en twee motoragenten ter plaatse. Meneer Valk en zijn hond worden afgevoerd naar het politiebureau. Na vijf uur mag hij weer gaan, maar hij houdt er wel een katterig gevoel aan over. Hij is toch geen crimineel?

    Ik wil het naadje van de kous weten en spreek met meneer Valk, de betrokken agent en een aantal getuigen. Ook stel ik schriftelijk vragen aan de politie. Naar mijn inschatting hebben zowel meneer Valk als de agent bijgedragen aan de escalatie van deze situatie. Meneer Valk heeft met zijn tik op de helm een grens overschreden. Maar om hem aan te kunnen houden, moet wel sprake zijn van een verdenking van een strafbaar feit. Uit mijn onderzoek blijkt dat de tik tegen de helm de agent geen pijn geeft bezorgd. Er was dus geen reden om meneer Valk aan te houden wegens mishandeling. Gelet op de aard van de melding - namelijk dat een agent zou zijn geslagen – kan ik mij voorstellen dat de meldkamer politieversterking stuurt. Uiteindelijk is een hele politiemacht toegesneld. Dat was nou ook weer niet nodig. Op het moment dat duidelijk werd dat er meer politie aanwezig was dan noodzakelijk, had het merendeel van deze versterking in kunnen rukken. Wat mij betreft mag het zo tussen de politie en het publiek niet gaan. Maat houden is belangrijk, van beide kanten.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd