De eerlijke vinder

Op deze pagina

  Column
  Foto van een vrouw

  Emma* loopt zaterdagochtend op de markt in Den Haag als haar oog valt op een paspoort dat op de grond ligt. Hij blijkt niet van één van de andere marktbezoekers te zijn en ook de marktkoopman heeft geen idee wie de man uit het paspoort is. Emma besluit aan haar burgerplicht te voldoen en gaat naar het politiebureau om 'm af te geven. Tot haar grote verbazing krijgt ze daar te horen dat de politie geen gevonden voorwerpen meer in ontvangst neemt. Daarvoor moet ze naar de gemeente. Maar ja, het is zaterdag en het gemeentehuis is dus niet open.

  Wist u dat het een taak van gemeenten is om gevonden voorwerpen in ontvangst te nemen? Ik wist het - net als Emma - in ieder geval niet. Inmiddels heb ik begrepen dat dit al sinds 2008 zo is. Het verschilt per gemeente welke afspraken zij hierover hebben gemaakt met de politie. Zo kan je in de ene gemeente nog gevonden voorwerpen inleveren bij de politie als het gemeentehuis 's avonds en in het weekend gesloten is, bij een andere gemeente doet de politie helemaal niks meer met gevonden voorwerpen. Dit geldt trouwens niet als je zelf belangrijke documenten, zoals een paspoort of rijbewijs, bent verloren; daarvan moet u bij de politie zijn om aangifte te doen.

  Ik vind het niet in de eerste plaats een politietaak om gevonden voorwerpen in te nemen. Die moet namelijk al zo veel doen: de openbare orde bewaken, hulp verlenen bij nood, strafbare feiten opsporen, criminaliteit voorkomen en bestrijden, enzovoort. Als ik eerlijk ben, heb ik liever dat zij zich met dat soort taken bezig houden dan met het innemen van gevonden voorwerpen. Wat mij wel verbaast - maar misschien heb ik niet goed opgelet? - is dat er destijds niet wat meer ruchtbaarheid is gegeven aan het feit dat je gevonden voorwerpen voortaan bij gemeenten kunt inleveren.

  Wat Emma nog niet wist, is dat er een handige website is: www.verlorenofgevonden.nl. Hier kan iedereen verloren of gevonden voorwerpen zoeken en melden. Dit is opgezet door de overheid en veel gemeenten hebben zich hierbij aangesloten. Een mooi initiatief dat past bij deze tijd: 24 uur per dag en 7 dagen per week kunt u voortaan op zoek naar uw verloren trouwring of melding doen van gevonden autosleutels. Het maakt overigens voor die site niet uit in welke gemeente u iets hebt verloren of gevonden. Dat maakt het weer eenvoudig voor de eerlijke vinder.

  * Gefingeerde naam

  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column