Help!? Ik krijg boetes voor een auto die ik niet bezit

Op deze pagina

  Artikel

   

  Politieagent schrijft een bekeuring

  Net zoals mensen wel eens fouten maken, doen computersystemen dat ook. Het overkwam Sanne. Telkens vindt zij een verkeersboete in haar brievenbus. Het vreemde: het kenteken op de prent komt helemaal niet overeen met haar auto. Sanne weet ook zeker dat zij geen overtredingen heeft gepleegd. De situatie wordt erger. Het blijft namelijk niet bij boetes.

  Wat ging er mis?

  Sanne krijgt een bericht van de Belastingdienst. Ze moet motorrijtuigenbelasting betalen over meerdere auto’s met kentekens die niet overeenkomen met die van haar auto.

  Ze belt met de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Beiden kunnen niks voor haar betekenen. Nu begint Sanne zich wel zorgen te maken. Ze weet niet goed waar ze met haar probleem terecht kan en doet aangifte bij de politie. Sanne gaat ook langs bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) om uitleg te krijgen. De auto’s blijken op iemand anders naam te staan. Dat geeft in elk geval duidelijkheid, maar een oplossing is er nog niet. De boetes worden nog steeds naar Sanne’s adres gestuurd.

  Elke keer als zij een nieuwe boete krijgt, belt Sanne met de RDW. Een medewerker van het RDW belt dan weer met het CJIB en zorgt ervoor dat Sanne de boetes niet hoeft te betalen. Maar het probleem is alsnog niet opgelost, want Sanne blijft de boetes ontvangen. Op aanraden van het RDW neemt zij vervolgens contact op met de Nationale ombudsman.

  Hoe hielpen wij?

  De instanties doen onvoldoende moeite om de oorzaak van het probleem te onderzoeken. Daarom gingen wij in gesprek met het RDW, CJIB en de Belastingdienst. Na dit gesprek startten we een onderzoek. Wat blijkt? De achternaam en geboortedatum van Sanne zijn hetzelfde als de eigenaar van de auto’s met het vreemde kenteken. Toen de Belastingdienst de eigenaar van de auto’s niet kon vaststellen, heeft het systeem automatisch gezocht naar een overeenkomst op basis van de gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP).  Zodoende kwam het systeem uit bij Sanne. Het systeem had Sanne op basis van twee overeenkomsten (naam en geboortedatum) automatisch gekoppeld aan het kenteken. Nadat Sanne contact had opgenomen met de Belastingdienst, paste de dienst dit meteen aan in het eigen systeem. Dit werd alleen niet doorgegeven aan andere instanties. Daarom bleef zij boetes ontvangen.

  Ondertussen is het probleem opgelost en ontvangt Sanne geen onterechte boetes meer. Maar hoe zit dat dan met de kentekenhouder? Het blijkt dat de kentekenhouder valse papieren inleverde bij registratie van het kenteken. De man heeft zich nooit ingeschreven op een adres in Nederland. Nadat er een oplossing voor Sanne was, werd ook de politie op de hoogte gebracht. Als één van de auto’s met het vreemde kenteken nu op de weg gespot wordt, kan de bestuurder aangehouden worden. 

  De ombudsman concludeert dat de instanties onvoldoende aandacht besteedden aan de klacht van Sanne. Een systeemfout kan voorkomen, maar het is wel belangrijk dat de overheid een oplossingsgerichte en vriendelijke houding aanneemt. In dit geval werd Sanne van het kastje naar de muur gestuurd en werd ook niet samengewerkt aan een oplossing.

  Hebt u een vergelijkbaar probleem en lukt het niet om het zelf met de overheidsinstanties op te lossen? Bel ons dan gratis met 0800 - 335 55 55 of dien online een klacht in. Wij staan voor u klaar.