Politie behandelde man fatsoenlijk bij opleggen parkeerboete

Brief

Een man ging boodschappen doen en parkeerde zijn auto op een invalidenparkeerplaats. Toen hij in de winkel was, plakte een politieagent een parkeerboete op zijn voorruit. Toen de man terugkwam bij zijn auto, ging hij in gesprek met de agent. De man vindt dat de agent hem daarbij op een provocerende en pesterige manier behandelde, en niet coulant was. Toen de man vroeg hoe hij had kunnen weten dat hij daar niet mocht parkeren, antwoordde de agent volgens hem: "Iedereen die in Nederland zijn rijbewijs heeft gehaald, weet hoe de regels zijn". De man dacht dat de agent dit zei vanwege zijn afkomst en vond deze opmerking discriminerend.

De man klaagde bij de politie over de parkeerboete en de houding van de politieagent. De politie verklaarde de klachten ongegrond. Vervolgens vroeg de man de Nationale ombudsman om naar zijn klacht te kijken.

De ombudsman geeft geen oordeel over de parkeerboete. De rechter heeft namelijk al geoordeeld dat de boete terecht was. De ombudsman vindt de andere klachten van de man ongegrond. De agent behandelde de man fatsoenlijk bij het gesprek over de parkeerboete. Verder vindt de ombudsman dat er geen sprake was van een discriminerende opmerking door de politieagent. De ombudsman kijkt daarbij ook naar de context van de opmerking. De opmerking kwam voort uit de vraag van de man hoe hij moest weten wat de regels zijn. Met de opmerking werd de man niet vanwege zijn ras of afkomst in een negatief daglicht geplaatst. Uit het antwoord blijkt dat de politieagent vond dat de man de regels had moeten kennen.

De man klaagde ook over het volgende. De politie stuurde het klachtdossier tijdens de klachtbehandeling door aan de leidinggevende van de man, omdat de man zelf ook bij de politie werkte. De politie legde uit dat zij dit normaal gesproken niet doen, maar in dit geval wel. De man schreef verschillende brieven aan de politie en de gemeente waarin hij verstrekkende opmerkingen maakte over het gedrag van de politieagent. De politie vond deze opmerkingen zo ver gaan, dat dit mogelijk in strijd was met het integriteitsbeleid van de politie. De ombudsman volgt deze uitleg. Daarbij betrekt de ombudsman ook dat de man vanwege zijn opmerkingen twee keer door de rechter werd veroordeeld voor belediging van de politieagent.