Domeinen Roerende Zaken geeft koper auto genoeg informatie over kilometerstand

Brief

Een man heeft een auto gekocht bij de internetveiling van Domeinen Roerende Zaken (verder: Domeinen). Nadat hij de auto had afgehaald, keek hij in het elektronische systeem van de auto naar de onderhoudsgeschiedenis. Daar zag hij dat de kilometerstand van de auto niet klopte. De echte kilometerstand van de auto moest minstens 116.984 kilometer hoger zijn. De auto was daardoor veel minder waard dan hij dacht. Volgens de man had Domeinen ook gemakkelijk kunnen zien dat de kilometerstand niet klopte. En had Domeinen dat moeten vermelden bij het aanbod van de auto op de internetveiling. Hij diende een klacht in bij Domeinen. En hij vroeg Domeinen om de auto terug te nemen. Domeinen deed dat niet en vond de klacht ongegrond.

De Nationale ombudsman vindt dat Domeinen terecht de klacht ongegrond beoordeelde.

De Nationale ombudsman is het ermee eens dat Domeinen bij het aanbod van de auto voldoende informatie heeft gegeven.

Wanneer Domeinen een auto binnenkrijgt die op de internetveiling wordt verkocht kijkt Domeinen hoeveel de auto waard is (taxatie). Daarbij controleert Domeinen de technische toestand van de auto niet. Wel controleert Domeinen de kilometerstand met de gegevens van de Dienst Wegverkeer en de Nationale autopas (NAP). Als daaruit blijkt dat de kilometerstand misschien niet klopt, vermeldt Domeinen dat bij het aanbieden van de auto op de internetveiling met de mededeling: "NAP onlogische kilometerstand".

In dit geval kon Domeinen de kilometerstand niet controleren met de gegevens van de Dienst Wegverkeer en de NAP. Dat kwam omdat de auto uit het buitenland kwam en de gegevens niet bekend waren. Domeinen heeft daarom bij de aanbieding van de auto vermeld: "afgelezen kilometerstand" en "NAP geen oordeel". Daaruit had meneer kunnen opmaken dat er geen garantie was voor de juistheid van de kilometerstand.

Verder had Domeinen bij de internetveiling duidelijk gemaakt dat de koop  "voetstoots" is dat wil zeggen er zijn geen garanties. Ook is vermeld dat de technische toestand van de verkochte spullen niet wordt gecontroleerd. En dat er geen garantie voor is dat de gegevens die bij de aanbieding staan kloppen en compleet zijn.