2017/066 Gemeente Voorschoten komt afspraken met omwonenden niet na over gebruik hoogspanningsmast

Rapport

Verzoeker woont vlakbij een hoogspanningsmast. In overleg met de omwonenden heeft de gemeente in een huurovereenkomst met T-mobile bepaalde voorwaarden opgenomen. Deze voorwaarden hebben onder andere betrekking op het verbieden van een UMTS installatie en op de maximaal te gebruiken m2 grond. De gemeente bevestigt in een brief aan verzoeker dat zij op de hoogspanningsmast geen UMTS installatie zal accepteren. Verzoeker klaagt erover dat de gemeente de afspraken over het gebruik van de hoogspanningsmast niet is nagekomen.

De Nationale ombudsman overweegt dat het vereiste van betrouwbaarheid meebrengt dat de overheid binnen het wettelijk kader en eerlijk en oprecht doet wat zij zegt en gevolg geeft aan rechterlijke uitspraken. Dit betekent dat wanneer de overheid door het maken van afspraken of het doen van toezeggingen verwachtingen bij de burger wekt, zij deze nakomt. Overigens betekent dit niet dat de overheid de burger altijd ter wille kan zijn. De realiteit van gewijzigde feiten en omstandigheden kunnen namelijk een ander licht werpen op afspraken en toezeggingen. In dat geval wordt van de overheid verwacht dat zij nagaat wat dit voor de gewekte verwachtingen bij de burger betekent. Als blijkt dat niet meer aan die verwachtingen kan worden vastgehouden, dan zal de overheid de burger hierover persoonlijk moeten informeren.

De Nationale ombudsman wijst erop dat van de gemeente mocht worden verwacht dat zij bij haar handelen rekening hield met het burgerperspectief. Dit brengt mee dat zij bij het opstellen van de huurovereenkomst en de brief en het contact daarover met de omwonenden zich ervan bewust moest zijn welke conclusies verzoeker daaruit zou trekken. De Nationale ombudsman stelt vast dat de gemeente onvoldoende voor ogen heeft gehad dat verzoeker de huurovereenkomst en de brief niet met dezelfde juridische blik, oftewel het perspectief van de gemeente, zou lezen. Anders dan de gemeente, maakte verzoeker geen onderscheid tussen het publiekrechtelijk en het privaatrechtelijk optreden van de gemeente en dit hoefde ook niet van hem te worden verwacht. De gemeente heeft daarmee onvoldoende rekening gehouden met het burgerperspectief. Dit leidt ertoe dat verzoeker ervaart dat de gemeente afspraken over het gebruik van de hoogspanningsmast niet is nagekomen.

De Nationale ombudsman acht het reëel en verdedigbaar dat de gewekte verwachtingen wegens gewijzigde feiten en omstandigheden niet alsnog kunnen worden gehonoreerd. Niet juist is dat de gemeente heeft nagelaten hierover persoonlijk contact met verzoeker op te nemen. Met verzoeker had besproken moeten worden wat dit voor hem zouden betekenen. Gelet hierop verklaart de Nationale ombudsman de klacht gegrond wegens strijd met het vereiste van betrouwbaarheid.

Instantie: Gemeente Voorschoten

Klacht:

afspraken met omwonenden met betrekking tot het gebruik van een hoogspanningsmast voor telecommunicatie niet nagekomen

Oordeel:

Gegrond