Probleemloos paspoort

Op deze pagina

  Column
  Foto van een paspoort

  Femke (niet de echte naam) woont sinds twaalf jaar in Amerika. Elke zomer vliegt ze naar Nederland om haar familie en vrienden te zien. Als haar Nederlandse paspoort bijna verloopt, wil ze dat tijdens haar vakantie in Nederland verlengen. Dat heeft ze al eerder gedaan, want het scheelt tijd en geld. Femke hoeft dan niet voor de aanvraag én het afhalen naar het Nederlandse consulaat, 950 kilometer van haar woonplaats in Amerika. En het is goedkoper om je paspoort in Nederland te verlengen dan in het buitenland.

  Femke maakt een afspraak bij één van de 11 zogenoemde grensgemeenten. In die 11 gemeenten kunnen Nederlanders die in het buitenland wonen een nieuw paspoort of identiteitsbewijs aanvragen. Daarnaast heeft de gemeente Haarlemmermeer een speciale paspoortbalie op Schiphol.

  Naar de afspraak neemt Femke haar paspoort, een pasfoto en haar Amerikaanse verblijfsvergunning mee. De vorige keer, bij een andere grensgemeente, was dat alles wat ze nodig had. Maar deze gemeente vraagt ook om haar geboorteakte. Die heeft Femke niet bij zich. En dus gaat de aanvraag niet door.

  Bianca (niet de echte naam) overkomt iets soortgelijks. Ze woont in Australië en is in de zomervakantie drie weken in Nederland. Ook zij wil haar paspoort in Nederland verlengen. Als ze daarvoor een afspraak wil maken bij een grensgemeente, blijkt dat ze pas na vier weken terecht kan. Dan is ze alweer terug in Australië! Het was daarom fijn geweest als ze van tevoren had kunnen zien wat de wachttijden waren.

  De verhalen van Femke en Bianca zijn geen uitzondering. Regelmatig bellen mensen die in het buitenland wonen ons over problemen met het verlengen van hun paspoort in Nederland. Ze liepen er zoals Femke tegenaan dat ze de juiste documenten niet bij zich hadden. En die konden ze vaak niet 'even' thuis ophalen. Of ze wisten niet dat de wachttijd zo lang was, zoals Bianca.

  Ik ben daarom blij dat de ministeries van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken en de grensgemeenten met mijn signalen hierover aan de slag zijn gegaan. Zo hebben ze de Paspoorttool ontwikkeld. Door het invullen van deze checklist kun je zien welke documenten je mee moet nemen naar je aanvraag. De Paspoorttool staat op Nederlandwereldwijd.nl. En op Rijksoverheid.nl staat nu een overzicht van de wachttijden per grensgemeente.

  Femke en Bianca hebben inmiddels een nieuw paspoort. En ik hoop dat de andere Nederlanders uit het buitenland die deze zomer hun paspoort hier willen verlengen dat probleemloos kunnen doen. De Paspoorttool en het overzicht met wachttijden gaan daar vast bij helpen.