2015/158 CJIB en CVOM schieten tekort door geen maatwerk te leveren bij boetes als gevolg van uitbuiting

Rapport

Verzoeker werd jarenlang uitgebuit door twee mannen. Hij moest onder erbarmelijke omstandigheden werkzaamheden verrichten, zijn administratie werd afgenomen en hij werd mishandeld. Er werden ook twee voertuigen op zijn naam gezet, waar hij niet over mocht beschikken. Zijn eigen auto pakten ze af. Voor deze voertuigen kwamen totaal tien boetes op zijn naam binnen. Nadat de uitbuiting aan het licht kwam en er aangifte bij de politie is gedaan, is de schoonzus van verzoeker gaan schrijven met het CJIB en de CVOM, in de hoop een oplossing te vinden voor de boetes, vanwege de omstandigheden waaronder deze waren ontstaan.

Verzoeker klaagde erover dat het CJIB en de CVOM niet adequaat op de brieven van zijn schoonzus hebben gereageerd en dat de boetes niet werden teruggedraaid.

De ombudsman oordeelde dat het CJIB en de CVOM niet adequaat op de brieven van de schoonzus van verzoeker hebben gereageerd. Beide instanties hebben onvoldoende oog gehad voor de bijzonder schrijnende omstandigheden in deze zaak en de zaak niet de juiste aandacht gegeven.

Uiteindelijk zijn er alsnog excuses aangeboden aan het adres van verzoeker en zijn alle boetes (waarvan een aantal al door verzoeker was betaald) ongedaan gemaakt.

Het vereiste van maatwerk.

Instantie: Centraal Justitieel Incasso Bureau te Leeuwarden

Klacht:

de onder de WSNP vallende en reeds betaalde boetes die verzoeker zijn opgelegd niet teruggedraaid dan wel terugbetaald, ondanks de omstandigheden in deze zaak

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Centraal Justitieel Incasso Bureau te Leeuwarden

Klacht:

niet adequaat op brieven gereageerd, die de schoonzus van verzoeker voor hem heeft gestuurd

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie te Utrecht

Klacht:

niet adequaat op brieven gereageerd, die de schoonzus van verzoeker voor hem heeft gestuurd

Oordeel:

Gegrond