2013/046: Vrouw klaagt dat KMar haar zoon geweigerd heeft te vliegen op oud noodpaspoort

Rapport

De Koninklijke Marechaussee (KMar) belet verzoeksters zoon om terug te reizen naar huis, in Engeland, met een noodpaspoort dat niet meer geldig is, omdat het al is gebruikt voor de reis waarvoor het vijf maanden eerder is uitgereikt. De KMar neemt wel contact op met de Britse autoriteiten om te vragen of de jongen met het noodpaspoort toch eventueel Engeland kan inreizen. Het antwoord was negatief. De KMar verwijst verzoekster daarna naar de gemeente Den Haag om een nieuw noodpaspoort aan te vragen. De gemeente geeft echter geen noodpaspoorten uit. De dag daarop lukt het wel om vanaf Schiphol met het noodpaspoort Engeland in te reizen.

Verzoekster klaagt erover dat de KMar haar zoon ten onrechte heeft geweigerd tot de vlucht naar Londen toe te laten en hen ten onrechte naar de gemeente Den Haag heeft verwezen. Zij klaagt er ook over dat de KMar heeft geweigerd alle extra kosten te vergoeden die zij ten gevolge van de weigering van de vlucht heeft moeten maken.

Vast staat dat het noodpaspoort niet meer geldig was. De KMar heeft niettemin zijn best gedaan om verzoekster en haar zoon de reis toch te kunnen laten maken. Dat dit niet is gelukt en daags erna wel, kan de KMar niet worden tegengeworpen.

De KMar heeft onderkend dat het verzoekster verkeerd heeft doorverwezen naar de gemeente Den Haag en heeft de kosten vergoed die zij heeft moeten maken, treinreizen naar Den Haag en van Den Haag naar Schiphol alsook de overnachting in Den Haag. Dat de KMar heeft geweigerd de kosten voor de nieuwe vliegtickets te vergoeden is redelijk, nu het noodpaspoort niet meer geldig was, de KMar het nodige heeft gedaan om verzoeksters zoon toch te laten reizen. Een noodpaspoort is bedoeld om mensen op een bepaald moment uit de brand te helpen. In het noodpaspoort zelf is ook aangegeven dat het na de reis waarvoor het is uitgereikt moet worden ingeleverd. Verder hebben burgers ook een eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat de reisbescheiden in zijn.

Maatwerk; redelijkheid

De Nederlandse ambassade te Tel Aviv heeft het noodpaspoort verstrekt met een geldigheidsduur van een jaar, zonder daarbij te vermelden dat het alleen voor de eenmalige reis naar huis kan worden gebruikt.

Instantie: Koninklijke Marechaussee

Klacht:

vezoeksters minderjarige zoon, die reisde op een noodpaspoort, op 15 februari 2012 op een vlucht naar Londen geweigerd en ten onrechte voor een nieuw reisdocument naar Den Haag verwezen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Koninklijke Marechaussee

Klacht:

in een klachtprocedure geweigerd om alle extra kosten, die verzoekster ten gevolge van de weigering van de vlucht heeft moeten maken, te vergoeden.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Nederlandse ambassade in Tel Aviv (Israël)

Klacht:

noodpaspoort ten behoeve van verzoeksters zoon verstrekt met een geldigheidsduur van één jaar, zonder daarbij te vermelden dat er aan het gebruik van dat noodpaspoort de beperking zit dat het alleen voor de (eenmalige) reis naar huis kon worden gebruikt.

Oordeel:

Geen oordeel