2010/303: Verschillen in twee versies van rapport Kadaster over erfdienstbaarheid

Rapport

Verzoekers hebben in mei 2007 een onderzoek door de Dienst voor het kadaster en de openbare registers (hierna: het Kadaster) laten doen naar op hun erf rustende erfdienstbaarheden. De buren van verzoekers hebben eind 2008 ook een onderzoek laten doen door het Kadaster naar de vraag of op het erf van verzoekers erfdienstbaarheden rusten. In beide onderzoeken wordt dezelfde tekst aangehaald maar tussen de citaten van deze tekst zijn verschillen. Daarnaast staat er in het onderzoek van eind 2008 onder meer de tekst:"datum vestiging gevraagde erfdienstbaarheid".

Verzoeker klagen erover dat in beide onderzoeken dezelfde tekst wordt geciteerd maar dat er in deze citaten onderlinge verschillen staan. Daarnaast klagen zij erover dat de zinsnede "datum vestiging gevraagde erfdienstbaarheid" in het tweede onderzoek staat vermeld, omdat het niet aan het Kadaster is om vast te stellen of een erfdienstbaarheid is gevestigd.

Indien eenzelfde stuk tekst tweemaal wordt geciteerd dan kan het niet zo zijn dat er verschillen bestaan in de citaten. Citaten dienen te allen tijde correct te zijn, strikt woordelijk de inhoud van een andere tekst weer te geven en alle mogelijk essentiële informatie te bevatten. Dat het, zoals het Kadaster stelt de zin "datum vestiging gevraagde erfdienstbaarheid" jargon is bij het Kadaster, doet niet af aan het feit dat een burger in de veronderstelling kan verkeren, dat het Kadaster bevoegd is om vast te stellen of er sprake is van een erfdienstbaarheid. Het Kadaster dient dergelijke zinsneden te vermijden. Beide klachten zijn zodoende gegrond.

Het vereiste van administratieve nauwkeurigheid.

Instantie: Dienst voor het kadaster en de openbare registers

Klacht:

Bij twee vrijwel identieke onderzoeken naar eventuele gevestigde erfdienstbaarheden twee verschillende citaten aangehaald; zin 'datum vestiging gevraagde erfdienstbaarheid' in akte opgenomen.

Oordeel:

Gegrond