2010/296

Rapport

Nadat verzoeker het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar had gewezen op een zonder vergunning geplaatste blokhut, diende hij een bezwaarschrift in tegen de afgegeven bouwvergunning. Ruim een jaar later verzocht hij het college verzocht uitspraak te doen, waarna het vervolgens nog acht maanden duurde voordat op het bezwaarschrift was beslist.

De Nationale ombudsman overwoog dat voor het beslissen op een bezwaarschrift een wettelijke termijn geldt van zes weken en dat het feit dat het om termijnen van orde gaat onverlet laat dat bestuursorganen geacht worden zich ook aan deze termijnen te houden. Zeker daar waar binnen het bestuursrecht geldende termijnen voor burgers vaak wel fataal zijn. Door het college is dan ook gehandeld in strijd met het vereiste van voortvarendheid.

De Nationale ombudsman wees er darbij op dat het voorkomen van overschrijdingen des te belangrijker is geworden na de inwerkingtreding van de Wet dwangsom en boeten. Als een burger de overheid in gebreke heeft gesteld wegens overschrijding van de beslistermijn op aanvraag of bezwaarschrift, heeft de overheid nog slechts twee weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen. Als na deze twee weken nog geen beslissing is genomen, heeft de burger automatisch recht op een dwangsom.

Alhoewel burgers hiermee terecht een instrument hebben gekregen om overheidsinstellingen tot actie te bewegen benadrukt de Nationale ombudsman dat overheidsinstellingen zelf, vanuit het belang van professioneel en betrouwbaar openbaar bestuur, zich ten volle moeten inzetten om termijnoverschrijdingen te voorkomen. Niet alleen ter voorkoming van kosten van verschuldigde dwangsommen of rechterlijke procedures, maar vooral ook vanwege het belang dat de overheid zelf heeft bij goed openbaar bestuur.

Instantie: Gemeente Wassenaar

Klacht:

Ondanks herhaalde verzoeken nog niet beslist op verzoekers bezwaarschrift tegen een van rechtswege verleende bouwvergunning.

Oordeel:

Gegrond