2010/199

Rapport

Verzoekster raakte met haar auto op een parkeerterrein betrokken bij een aanrijding met een van rechts komende automobilist. De partijen vulden samen het schadeformulier in. De partner van de tegenpartij maakte een situatieschets. De ter plaatse gekomen politie maakte een registratieset, maar liet na een situatieschets op te maken. Er werd geen proces-verbaal opgemaakt. Verzoekster stelde in de verzekeringskwestie onder andere dat de tegenpartij aansprakelijk was voor de schade omdat de tegenpartij te hard had gereden, de binnenbocht had genomen en verzoekster zelf voorrang had gegeven en stil had gestaan. De verzekeringmaatschappij van de tegenpartij stelde dat haar cliënt van rechts kwam en aanvaardde geen aansprakelijkheid. Verzoekster was van mening dat doordat de politie onvoldoende onderzoek had gedaan en ten onrechte geen situatieschets in de registratieset had opgenomen zij niet kon aantonen dat de tegenpartij te hard had gereden en de binnenbocht had genomen.

Verzoekster klaagde erover dat de politie onvoldoende onderzoek had gedaan en geen situatieschets had opgemaakt.

De politie maakte een registratieset op, maar liet na een situatieschets op te maken. Een proces-verbaal werd evenmin opgemaakt. In zijn beoordeling stelde de Nationale ombudsman dat als een proces-verbaal wordt opgemaakt het onderzoek uitgebreider moet zijn. In het onderhavige geval deed zich echter geen van de in de Aanwijzing verkeersvoorschriften genoemde voorwaarden voor op grond waarvan een proces-verbaal opgemaakt had moeten worden. De politie kon volstaan met het opmaken van een registratieset.

De Nationale ombudsman stelde verder dat op grond van de Aanwijzing verkeersvoorschriften de situatieschets een vast onderdeel van een registratieset is en dus opgemaakt had moeten worden. De Nationale ombudsman was van oordeel dat nu er geen situatieschets was opgemaakt de klacht gegrond was wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving.

De Nationale ombudsman gaf de korpsbeheerder in overweging, om het feit dat een situatieschets een vast onderdeel vormt van de registratieset, onder de aandacht van de ambtenaren in zijn korps te brengen.

Instantie: Regiopolitie Brabant Zuid-Oost

Klacht:

Onvoldoende onderzoek verricht en geen situatieschets opgemaakt naar aanleiding van verkeersongeval waarbij verzoekster betrokken was.

Oordeel:

Gegrond