Straatpraat: Loopt Middelburg weleens vast bij een overheidsinstantie?

Op deze pagina

  Artikel

  Iedereen heeft regelmatig te maken met overheidsinstanties. Dat kan de gemeente zijn, het UWV, het CBR, de Belastingdienst of een andere instantie. Kom je er niet uit met zo’n overheidsinstantie? Dan kun je in Zeeland terecht bij de Zeeuwse ombudsman of de Nationale ombudsman.

  De Zeeuwse ombudsman behandelt klachten over alle Zeeuwse gemeenten; de Nationale ombudsman over alle instanties die tot de Rijksoverheid behoren, de provincie en het waterschap. Maar weten mensen in Zeeland eigenlijk wel dat je met problemen kunt aankloppen bij één van de twee ombudsmannen? We vroegen het vijf mensen op de markt in Middelburg.

  Cor (80), gepensioneerdFoto van Cor, Straatpraat Middelburg

  “Ik moet wel eens iets regelen bij de gemeente, maar ik kom niet eens door de deur met mijn scootmobiel. Het is heel lastig om daar binnen te komen. Maar ik ga er niet mee naar de ombudsman, hoor. De ombudsman kan daar ook niks aan doen. Ik heb dit probleem natuurlijk ook niet alleen bij overheidsgebouwen; heel veel plekken zijn ontoegankelijk voor mensen met een scootmobiel. Thuis mijn zaken regelen via DigiD vind ik ook ingewikkeld. Dan heb ik weer niet de juiste inlogcode. Ik heb nog nooit een klacht ingediend bij de overheid of de ombudsman. Ik mopper alleen, haha. Uiteindelijk kom ik er ook altijd wel uit.”  

  Mignon (54), adjunct-directeur en Dave (65), ondernemer

  Mignon: “Ik weet dat de Nationale ombudsman naar Middelburg komt. Ik zag het op een poster. Maar ik weet zijn naam niet, hoor. Ik loop ook nooit vast als ik iets moet regelen bij de overheid. Alles gaat goed.”

  We helpen even. De Nationale ombudsman heet Reinier van Zutphen; de Zeeuwse ombudsman Gertjan van der Brugge.

  Foto van Mignon en Dave - Straatpraat Middelburg

  Dave: “Al zou ik een klacht hebben, dan stap ik niet naar de ombudsman. Ik regel het gewoon zelf. Maar ik vind het goed dat de ombudsman er is. Ik begrijp namelijk wel dat het soms moeilijk is voor mensen om gehoord te worden bij overheidsinstanties. Dan is het handig dat je een ombudsman kunt inschakelen.”

  Bij het stadhuis van Middelburg, gelegen aan de Markt, staat Robin patat te eten. Hij is hier voor een bruiloft, maar het duurt nog even voor het bruidspaar arriveert. Aangezien hij toch staat te wachten, wil Robin onze vragen wel beantwoorden. Is hij ooit vastgelopen bij een overheidsinstantie? En heeft hij toen de hulp ingeschakeld van de Zeeuwse of Nationale ombudsman?

  Robin (35), leidinggevendeFoto van Robin, Straatpraat Middelburg

  “Bij mijn moeder werd twee jaar geleden ingebroken. Dit gebeurde toen ze op vakantie was, dus heb ik maar aangifte gedaan en alles geregeld. Toen merkte ik wel dat de politie niet helemaal de zaken op orde had. Het duurde heel lang voordat er iets werd gedaan. Uiteindelijk hebben ze de inbrekers ook niet gevonden. Maar goed, dat kan misschien heel moeilijk zijn. Ik zou niet zo snel naar de ombudsman stappen met een probleem. Ik sta er eigenlijk niet eens bij stil dat het een optie is. Ik weet dat de ombudsman bestaat, maar als mij iets zou overkomen, zou ik mijn klacht indienen bij de betreffende instantie en zou ik niet zo snel bij de ombudsman aankloppen. In mijn omgeving hoor ik heel vaak dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd, maar de drempel om naar de ombudsman te gaan ligt best hoog, denk ik.”

  Wij kunnen dat laatste gelukkig tegenspreken. Want iedereen in Nederland kan contact opnemen met de Nationale ombudsman. Door te bellen met 0800 - 33 55 555 of door een klacht in te dienen via onze website. Of door naar de pop up-huiskamer van de Nationale ombudsman te komen die van 2 tot en met 5 oktober op zeven plaatsen in Zeeland staat. We kijken dan meteen hoe we je kunnen helpen. 

  Na het gesprek met Robin verlaten we de Markt en lopen we een rustige winkelstraat in. In een knus uitziend winkeltje treffen we eigenaresse Francisca aan, die samen met de andere ondernemers in de straat al een tijdje in de knel zit met de gemeente. Daar wil ze best wel wat over kwijt.

  Foto van Francisca, Straatpraat MiddelburgFrancisca (56), ondernemer

  “We willen dat de gemeente ook onze straat ziet als winkelgebied. Met de Kerst bijvoorbeeld is er straatverlichting in de straten rondom de markt, maar hier niet. Dan geven ze ons een kerstboompje, maar daarmee voelen we ons niet serieus genomen. Een winkel hier verderop heeft al heel lang geprobeerd er wat aan te doen, maar er gebeurt niks. De gemeente luistert gewoon niet, ook niet wanneer we ons verenigen. Ik heb er eigenlijk nog nooit over nagedacht dat de Zeeuwse ombudsman ons hierbij misschien zou kunnen helpen. Komt hij dan hiernaartoe? Misschien moeten wij dan maar eens bij hem langsgaan.”

  Omar (52), monteur

  “Of ik weleens gefrustreerd raak door mijn contact met overheidsinstanties? Ja, als ik bijvoorbeeld recht heb op belastingteruggave. We worden hierover niet altijd goed geïnformeerd. Ik ontdek dan pas veel te laat dat ik geld terug kan krijgen. Ik kan het wel gebruiken, want alles wordt alleen maar duurder. De overheid wil gewoon dat je betaalt, anders staat de deurwaarder binnen de kortste keren op je stoep. Andere dingen duren dan weer heel lang. Als je een huis wilt bouwen, duurt het maanden voordat je een vergunning hebt. Maar dit is nou eenmaal de gang van zaken. Ja, als ik een klacht over een overheidsinstantie heb, neem ik zeker contact op met de ombudsman.”  

  Foto van Omar - Straatpraat Middelburg

  Hoewel dit straatpanel geen representatief onderzoek is, is het natuurlijk wel interessant om deze ervaringen te horen. Samenvattend: niet iedereen die we hebben gesproken is zich ervan bewust dat je een klacht over de overheid kan indienen bij de ombudsman. De Zeeuwen die wij spraken proberen problemen vaak zelf op te lossen. Maar soms loop je dan toch vast bij de overheid. Zeker als het over problemen gaat met meerdere overheidsinstanties. In Zeeland kun je dan met beide ombudsmannen te maken hebben. De Zeeuwse ombudsman en de Nationale ombudsman begrijpen dat dit ingewikkeld kan zijn en werken daarom nauw samen. Zodat iedereen in Zeeland zo goed mogelijk geholpen wordt.

  Wil je meer weten over wat de Zeeuwse en Nationale ombudsman voor jou kunnen betekenen? Van 2 tot en met 5 oktober kun je in gesprek met de twee ombudsmannen en hun team in de pop-up huiskamer die op zeven verschillende plaatsen in Zeeland staat. Meer informatie over de provincietour in Zeeland: www.nationaleombudsman.nl/zeeland.