2010/157

Rapport

Verzoeker heeft in vreemdelingenbewaring gezeten en heeft volgens hem aan de behandeling daar psychische klachten aan over gehouden. Het onderzoek van de No richtte zich op het naar boven krijgen van het medische dossier van verzoeker, wat van belang kan zijn voor zijn medische behandeling in het land van herkomst en ook voor evt een vervolg (schadevergoedings) procedure.

Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Justitiële Inrichtingen geen inzage kan geven in het volledige medische dossier van hem over zijn medische behandeling tijdens zijn vreemdelingenbewaring in 2005 in de penitentiaire inrichting Ter Apel en Schiphol Oost.

De DJI heeft voorafgaand en tijdens het onderzoek grondig gezocht/laten zoeken in diverse archieven naar het medische dossier van verzoeker; zonder enig resultaat. Mogelijke oorzaak is dat er in 2005 een start is gemaakt met de digitalisering van medische dossiers, waardoor er een periode was dat de medische diensten papieren dossiers zijn blijven gebruiken, terwijl daarnaast ook gegevens in het digitale dossier werden ingevoerd, waardoor de digitale noch de papieren gegevens volledig waren. No is van oordeel dat DJI tekort is geschoten in het respecteren van verzoekers grondrechten

Grondrechten - het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Niet behoorlijk.

Instantie: Dienst Justitiële Inrichtingen

Klacht:

Geen inzage kunnen geven in het volledige medische dossier van verzoeker over zijn medische behandeling tijdens zijn vreemdelingenbewaring.

Oordeel:

Gegrond