2010/156

Rapport

Verzoeker reist dagelijks per auto voor zijn werk vanuit zijn woonplaats in België over de A2 naar Nederland. Hij passeert bij Eijsden de grens. Hij klaagt erover dat hij zeer frequent door de Koninklijke Marechaussee langs de snelweg is staande gehouden in het kader van het vreemdelingentoezicht. Hij meent dat deze selectie gebeurt op grond van zijn donkere huidskleur. Toen hij de KMar vroeg waarom hij geselecteerd was luidde het antwoord dat het vanwege zijn buitenlandse kenteken was. Omdat hij een Nederlands kenteken had diende hij een klacht hierover in bij de KMar. Deze klacht werd ongegrond verklaard omdat huidskleur nooit het enige selectiecriterium kan zijn.

Sinds de totstandkoming van het Akkoord van Schengen is de controle aan de buitengrenzen vervallen. Nederland heeft maatregelen genomen om ongewenste illegale immigratie en criminaliteit tegen te gaan. Dit gebeurt in de vorm van Mobiele toezicht Vreemdelingen (MTV). Dit is nader geregeld in de Vreemdelingencirculaire 2000. De circulaire geeft een aantal handvatten voor de selectie. Huiskleur wordt daarbij niet genoemd. De MTV-controles langs de A2 vinden dagelijks plaats op verschillende plekken. Omdat de Nationale ombudsman klachten over discriminatie zeer ernstig neemt heeft hij MTV controles ter plaatse bijgewoond om te zien hoe de KMar de selectie maakt. Gezien de hoge snelheid waarmee het verkeer voorbij raast is het uitgesloten om de huidskleur van de passagiers waar te nemen. Het is dan ook niet aannemelijk dat huidskleur een rol heeft gespeeld bij de selectie van verzoeker. De klacht over discriminatie werd ongegrond verklaard. Dat verzoeker zo vaak wordt aangehouden kan worden verklaard uit het feit dat hij een grote kans op selectie had vanwege zijn frequente gebruik van de A2 in de buurt van de grens. Daarnaast hebben andere selectiecriteria zoals bijvoorbeeld de staat van zijn auto mogelijk een rol gespeeld. De Nationale ombudsman merkte nog wel op dat de KMar bij de interne klachtbehandeling geen onduidelijkheid moet laten bestaan dat huidskleur nooit een criterium is.

Instantie: Koninklijke Marechaussee, brigade Limburg-Zuid

Klacht:

Telkens gecontroleerd wegens huidskleur bij overschrijding Belgisch-Nederlandse grens in kader van Mobiel Toezicht Vreemdelingen (MTV).

Oordeel:

Niet gegrond