2010/132

Rapport

Op 1 januari 2009 is artikel 122a van de Zorgverzekeringswet (Zvw) in werking getreden. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) voert de regeling uit. Het artikel regelt dat zorgaanbieders onder voorwaarden aanspraak kunnen maken op een financiële vergoeding van oninbare kosten indien zij medisch noodzakelijke zorg hebben verstrekt aan een bij wet bepaalde groep vreemdelingen. Op de website van het CVZ 'www.cvz.nl' is een aparte pagina met informatie hierover opgenomen. Deze informatie wordt aangeboden onder de paginakop 'Zorg aan illegalen'.

Verzoekster klaagt erover dat het CVZ de term 'illegalen' hanteert op zijn website om de doelgroep van art. 122a Zvw te omschrijven. Verzoekster wijst erop dat deze term een negatieve lading heeft in het maatschappelijk verkeer en stigmatiserend werkt.

Zij stelt voor de alternatieve termen "onverzekerde vreemdeling' of onverzekerbare vreemdeling' te gebruiken in plaats van 'illegalen'.

Het CVZ erkent met verzoekster dat de term "illegalen'de doelgroep niet juist omschrijft. Het geeft aan met deze term geen negatieve bijbedoelingen te hebben, maar naar een duidelijk herkenbare term te streven voor gebruikers van de website. Mede om die reden blijft de term "illegalen' gehandhaafd op de website en worden de alternatieve termen van verzoekster afgewezen. Het CVZ merkt daarnaast op dat het niet de indruk heeft dat de term 'illegalen' als stigmatiserend ervaren wordt.

De Nationale ombudsman oordeelt dat het een feit van algemene bekendheid is dat de term 'illegalen' in het huidige maatschappelijke klimaat een negatieve bijklank heeft en stigmatiserend werkt. De term "illegalen1 dient alleen te worden gebruikt voor vreemdelingen die als 'illegaal' kunnen worden aangemerkt. Voor de rechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen dient het CVZ een andere term te hanteren.

De klacht van verzoekster is gegrond wegens strijd met het vereiste van correcte bejegening.

De Nationale ombudsman beveelt het CVZ aan om zijn website aan te passen om onderscheid te maken tussen 'illegalen' en rechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen. De Nationale ombudsman geeft het CVZ in overweging om de kop van de webpagina te wijzigen van 'Zorg aan illegalen' in 'Zorg aan illegalen en andere onverzekerbare vreemdelingen' en dit onderscheid in termen ook toe te passen in de rest van de informatievoorziening over art. 122a Zvw.

Instantie: College voor Zorgverzekeringen te Diemen

Klacht:

Hanteert term 'illegalen' op website om doelgroep te omschrijven .

Oordeel:

Gegrond