2010/117

Rapport

Verzoekster heeft bij de aangifte van haar huwelijk bij de gemeente Waalwijk een verklaring tot naamswijziging ingevuld. Na 2 jaar blijkt dat haar naam niet gewijzigd is omdat op haar - eind 2009 verkregen - identiteitsbewijs enkel haar meisjesnaam wordt vermeld.

Verzoekster klaagt erover dat de gemeente Waalwijk een identiteitsbewijs heeft afgegeven met alleen haar meisjes naam, ondanks dat zij in 2007 een verklaring naamgebruik tot gebruik van de naam van haar echtgenoot, heeft ingevuld.

Ook klaagt verzoekster erover dat de gemeente geen nieuw identiteitsbewijs, met juiste naam, wil verstrekken zonder kosten daarvoor in rekening te brengen.

Verzoekster stelt dat zij een verklaring naamgebruik heeft ingevuld bij de gemeente, maar kan hiervan niets overleggen. De gemeente heeft aangegeven deze verklaring niet in het archief te hebben en dat er ook nooit een wijziging in het GBA heeft plaatsgevonden. Ook is niet te achterhalen of de verklaring per ongeluk tussen de huwelijksgegevens is terecht gekomen, aangezien die gegevens slechts 18 maanden worden bewaard. De gemeente gaar er daarom vanuit dat er geen verklaring is getekend. Daarom worden kosten voor een nieuw document niet vergoed.

Het vereiste van adequate organisatorische voorzieningen. De Nationale ombudsman geeft geen oordeel over de klacht dat de gemeente een identiteitsbewijs heeft afgegeven met alleen de meisjesnaam, ondanks een ingevulde verklaring naamgebruik.

De klacht dat de gemeente geen nieuw identiteitsbewijs wil afgeven, zonder daarvoor kosten in rekening te brengen, is ongegrond.

Instantie: Gemeente Waalwijk

Klacht:

Identiteitsbewijs afgegeven met alleen meisjesnaam, ondanks ingevulde verklaring voor naamgebruik echtgenoot.

Oordeel:

Geen oordeel

Instantie: Gemeente Waalwijk

Klacht:

Geen nieuw identiteitsbewijs willen verstrekken zonder kosten in rekening te brengen.

Oordeel:

Niet gegrond